От 800 до 900 лица са присъствали на вчерашния кървав протест в Габрово. Това заяви от кулоарите на парламента на извънреден брифинг на ГЕРБ зам.-министърът на МВР Красимир Ципов.

Извънредно: Сблъсъци заради циганите в Габрово! Лее се кръв (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Той поясни, че протестиращите се разделили на три лъча.

Ципов поясни, че камъни, димки и бомбички са били хвърляни по служителите на реда, които били организирали кордон.

„За един от пострадалите е получен сигнал на телефон 112, че е ударен по главата с „нещо“. Не е уточнено какво. Същият не е подал сигнал до полицията“, поясни още зам.-министърът на МВР Красимир Ципов.

Брутални СНИМКИ 18+ от кървавия протест в Габрово! Пребитите проговориха! 

По думите му самият протест окончателно е приключил към 23 часа снощи.

„Лично мое мнение е, че имаме забавяне на действията и реакциите на областната управа на МВР. Ако бяха реагирали навреме, нямаше да се стигне дотук“, каза пък Пламен Нунев.

Ципов се закани, че ако подобно нещо бъде установено, категорично ще „бъдат взети мерки“. Освен това той поясни, че са имали данни за провокации на вчерашните протести. Той също изрази лично мнение, че е имало „забавяне“ от страна на МВР по първоначалния сигнал за побой в магазина, който е в основата на случващото се.

„Онова, което видяхме вчера в Габрово, е един стаен гняв, който се е трупал от години. Този гняв в гражданите е справедлив. Той е насочен към онази неравнопоставеност между ромския етнос и останалото население. Има усещане, че получават социални помощи и придобивки, а в същото време не плащат данъци.

Доходите на ромските семейства идват от няколко места. 

На първо място от фалшивите ТЕЛК-ове. Това е генезисът на населението.

Вторият – социалните помощи, които получават. Да, но виждаме, че те имат доходи, а получават помощи. Не внасят данъци и осигуровки, а взимат пари и почват да тежат на социалната система.

Трето – образованието. Обвързахме присъствието в училище с получаване на детски. Имаме необразовани лица, които се превръщат в безработни младежи и създават проблеми в обществото.

Трябва да погледнем проблема в очите“, заяви депутатът от ГЕРБ Николай Сираков, който е от Габровска област.От брифинга стана ясно, че МВР има готовност да изпрати още полицейско подкрепление към Габрово, ако това се наложи.

Междувременно се разбра, че общо арестуваните след вчерашния протест са 9, а пострадалите 3-ма.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!