Жителите на село Ябълково, димитровградска община са готови да взривят жп линията ако се изпълни проекта за сметище и тук започне да пристига софийския боклук, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково. Разрешителното за въпросното депо стана повод да се разбуни цялото село и да настръхне срещу министъра на околната среда Джевдет Чакъров.
До сега няма случай в историята на селото хората да са толкова единодушни и готови на саморазправа, както изправянето им срещу софийския боклук. Още повече, че в атаката срещу решението на министър Чакъров ги подкрепиха кметът на Хасково, инж. Георги Иванов и областната губернаторка Райна Вълчева.
Днес страстите в селото като че ли поутихнаха. Стана ясно, че Харманли може да приеме софийския боклук веднага и балите да започнат да се депонират на сметището край града. Обаче кметът на Харманли ще поиска зелена светлина от общинските съветници, като им предложи да разгледат проекти за 26 милиона лева, в замяна на приемането на столичния боклук. С парите, които кметът на Харманли ще получи от Софийска община смята да изгради ритуална зала в градската градина, да асфалтира и благоустрои пет улици в града, да насипе футболното игрище с изкуствена настилка в парка “Димана Данева”, да поднови водоснабдяването до селата от Сакарския край. Сумата, която Лисков иска от софийска община е точно три пъти по-голяма от годишния бюджет на община Харманли. Ако общинските съветници одобрят проектите на следващото си заседание, софийският боклук ще тръгне към Харманли, защото уговорката за това е направена с вицепремиера Миглена Плугчиева и заместник-министърът на МОСВ Чавдар Георгиев.
Кметът Лисков смята, че приемайки столичния боклук Харманли не е застрашен от екологична страна. Но понякога нещата се обръщат в стил: царят дава пъдарят не дава. Харманлийци са против такова решение и ако Общинския съвет гласува проектите, те обмислят вариант да отправят протестна петиция до Европейския парламент. /Тодорка Николова, БЛИЦ