Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е взела проби от яйца, внос от Украйна, за лабораторно изпитване. Яйцата се изследват за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати, а окончателните резултати ще бъдат готови на 24 март, съобщиха от агенцията.

От там предприели изследванията заради повишения интерес по отношение вноса в България на яйца от трети държави, уточняват от БАБХ. И допълват, че яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ, както и че складовете на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол.

От БАБХ информират, че през периода 09 - 19.03.2023 година в  България са внесени общо 2 608 200 броя пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия.

Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС, се казва в официалано съобщение на БАБХ.

Яйцата са постъпили в одобрени от агенцията складове на територията на страната. Всички яйца носят на черупката си съответния код доказваш произхода им.

От агенцията припомнят на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG.

Както БЛИЦ съобщи, птицевъди настояваха за информация от БАБХ и Агенция "Митници" относно вноса на украински яйца, тъй като имаше опасения, че те се продават у нас като български. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук