Надзирателите в затворите организират днес пореден протест с искане за повишаване на заплатите и подобряване условията на труд. На днешния си професионален празник те ще излязат пред сградите на всички съдилища в страната, за да изразят недоволството си от лошите условия на труд, предава Канал 3.

В края на февруари служителите в затворите се срещнаха с правосъдния министър Цецка Цачева, но не постигнаха договореност за спиране на протестите. Тогава тя обяви готовност за увеличение с 5% на заплатите за надзирателите и служители на "Съдебна охрана", но те отхвърлиха офертата и продължиха да настояват за индексация с 20 процента.

Според Цачева обаче искането за 20% скок не съответствало дори на направените увеличения в системата на МВР. Тогава заплатите на полицаите бяха увеличени с 10%.

През месец май ще се търсят нови решения, когато се види как върви изпълнението на бюджета, а от началото на септември, когато стартира процедурата по бюджета за 2019 г., ще бъдат търсени възможности за повече средства за щатни бройки и за възнаграждения, каза Цачева. 

Надзирателите и служителите на "Съдебна охрана" настояват още за еднакъв статут и заплащане в системата с тези в МВР, приравняване на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата. В момента един надзирател пази около 100 осъдени и лишени от свобода.

Следващият голям протест е насрочен за 10 март. Той също ще започне пред правосъдното министерство, след което надзирателите ще се включат в шествие до Министерския съвет.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!