Четири дипломатически полета в рамките на европредседателството ни ще бъдат изпълнени от самолет и екипаж под наем. Това става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки, където са публикувани изискванията на възложителя – Авиоотряд 28. Причината за обявлението е, че правителствения самолет ще се окаже тесен за дипломатите.
Изричното условие е машината да бъде с минимум 130 седящи места, както и с екипаж на “мокър лизинг” – като последният включва ACMI– самолет, екипаж, поддържане на постоянната летателна годност и техническо обслужване и застраховка. Самолетът ще изпълни четири полета за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година, пише "Труд".

Дестинациите също са описани подробно в обявлението. Първият полет е на 17 май 2018 г. от летище Завентем, Брюксел до летище Пловдив, Пловдив. Следващият е на 19 май от летище Бургас, Бургас до Брюксел. На 30 май голяма делегация от Брюкселще лети до София, а на 2 юни – от Бургас до белгийската столица. Очаквано, при промяна на програма или дати, изпълнителят ще трябва да се съобрази с графика на дипломатическия корпус. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 100 000 лева без ДДС.

Служители от Авиоотряд 28 ще извършат одит от системата за качеството . А целият екипаж, включително и резервните членове, ще минават съгласувателна процедура с Националната служба за охрана (НСО). EU2018BG Доброволци и още мебели за гостите Стол с масичка – 150 бр.; поставка за чадъри – 50 бр.

Министърът на председателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ще покаже пред българските медии отремонтираните зали на НДК, където ще се провеждат основните срещи по време на европредседателството ни. В последния работен ден на миналата седмица по същия маршрут минаха представителите на дипломатическия корпус. Министър Павлова проведе среща и с доброволците, които ще придружават делегации заедно с координаторите на МВнР по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Голяма част от доброволците вече са се запознали с посланиците на съответните страни-членки на ЕС, както и с представителите на Европейската комисия и Генералния секретариат на Съвета. Заради по-големият брой от събития вече са поръчани и допълнително мебели. Както е известно, по предварителен план срещите в София бяха около 200, но по окончателната програма събитията в рамките на българското председателство са около 270. Това е наложило и допълнителна обществена поръчка за столове и маси. Заложените средства са 264 000 лева без ДДС за ъглови модули, работен стол – 20 бр., конферентен стол – 56 бр., правоъгълен модул за заседателна зала – 28 бр., посетителски стол с масичка – 150 бр., поставка за чадъри – 50 бр.