Татяна Дончева отказа да се извини на репортера на Канал 3 Снежана Хитова, чийто микрофон награби от ръцете й преди дни преди делото срещу Гриша Ганчев, на когото адвокатства.

Защитничката на бизнесмена нападна репортерката, за да не зададе тя въпроса си към Ганчев.

Дончева днес не само че не се извини на колежката, но обиди и останалите журналисти от медията, понеже не се вписвали в разбирането й за журналистика, уточнява Канал 3.

С този аргумент тя обясни нежеланието си да поднесе извинение за поведението си на към съдебния репортер, което медията осъди като недопустимо.

Отказът й стана факт по време на протеста на работниците от "Емко", който лидерката на Движение 21, останало извън парламента, яхна с разбирането, че се бори с мафията.

Само часове по-рано поведението на адвокатката на Ганчев бе осъдено от Съюза на българските журналисти (СБЖ) в декларация по инцидента. Комисията по етика се сезира след сигнал от медията и на 29 септември 2017 г. проведе заседание, на което членовете й се запознаха с видеозаписа на случилото се в Спецсъда.

"Комисията по етика на СБЖ изразява  категоричната си позиция в защита на свободата на словото и на правото на журналистите да задават въпроси с цел да осигуряват и разпространяват  информация от обществен интерес. Абсолютно неприемливи  са действията на институции и лица, с които се правят опити да се възпрепятства работата на медиите", негодуват от СБЖ.

"Като известен юрист и бивш парламентарист г-жа Дончева би трябвало не само да спазва, но да защитава и осигурява гарантираните от Конституцията на Република България свобода на словото (Чл. 39) и правото на всеки да търси, получава и разпространява информация (Чл.41), което е и същността на журналистическата професия и труд", се посочва още в позицията на съюза на гилдията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!