Новината за нов вирус в Китай разтревожи света и вдигна на крак Световната здравна организация. Става въпрос за тип пневмония, която препълни педиатричните болници и затвори училищата в страната.

Завръща ли се ужасът: Мистериозна респираторна болест плъзна в Китай

Колко опасен е новият вирус и има ли как да стигне до България – коментар на епидемиолога и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков, съобщава Нова телевизия.

„Преди около седмица Китай докладва повишен брой на случаи на пневмония сред деца с белодробни заболявания. Паралелно с това, Международната мрежа за съобщение на инфекции също докладва за това. СЗО поиска от страната информация”, каза специалистът. 

Според д-р Марков от докладваното досега не става дума за нов патоген, какъвто беше случаят с коронавируса отпреди три години. „Ако е така, нямаме повод за притеснение. Просто понякога въздушно-капковите инфекции започват малко по-рано от обичайното и са с по-висок пик”, каза още епидемиологът.

Преподавателят в Лондонското училище по тропическа медицина отбеляза строгата политика на ограничение на движението на хора през последните години в Китай.

„Когато това се случва, хората изостават с имунитета към други заболявания като грипа. Това може да е в някаква степен наваксване”, поясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук