"Колко са американските войници у нас?" - този въпрос зададе от трибуната на Народното събрание депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева. Питането й бе насочено към военния министър Стефан Янев.

"Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ не може да надвишава 2500 души или 5000 души в рамките на 90 дни. От 1996 година не е имало случай присъствието да доближава 2500 души, дори и с ротацията, когато едно учение е по-продължително", разкри Янев.

"Всички действия, които се извършват в съвместните бази, са с разрешение на министъра на отбраната. Тези съоръжения са под български контрол и внушението, че са американски бази е по-скоро неправилно и не знам по какъв повод и как го използвате, но мисля, че не е коректно", коментира Янев.

"За какви услуги е заплащано и как се определя разумната цена?", попита още Гунчева.

"Говорим за съвместни бази по международен договор. В него е предвиден механизмът, по който да се уреждат финансовите отношения", отвърна й Янев. Той обясни, че например в Ново село американците са вложили за инфраструктура - пътища, мишенни полета, полигони и т.н.
 
"По отношение на тези сгради, които са водоснабдени с електричество и канализация, сметките се плащат от САЩ там, където използват съоръженията. Не е адекватно да говорим на принцип за даване и вземане", каза Янев.

"Смятате ли, че това споразумение е изгодно за българските национални интереси? Ще подкрепите ли прекратяването на това споразумение?", продължи с въпросите Гунчева.

"Да, то е полезно за българската армия и тренираността й, и от тази гледна точка не бих подкрепил прекратяване на това споразумение, защото то е полезно", категоричен бе военният министър.

"Не е в ничий интерес да допуснем забавяне на развитието на този тип почти нова инфраструктура", коментира още Янев относно ремонта на авиобаза "Граф Игнатиево", която трябва да приеме новите осем изтребителя Ф-16. Той припомни, че част от договорите за самолетите са проверени, а за други два тече проверка в момента.

"Такъв сложен проект става по задание на ВВС, но те нямат достатъчно знание и експертиза какво точно предстои, върви и фино донастройване на параметрите. За 2020 - 2021 г. са сключени над 45 договора, а фирмите са поне 25. Нямаме системен администратор на процеса. Такъв тип строителство не е правено от наши подготвени хора. Най-важната и видимата част на пистата е предвиден да започне в средата на тази година. Там нещата вървят нормално", каза Янев.

Ремонтът на наблюдателната аеросонда е отпаднал, стана ясно още от думите на Янев. 5 млн. лева, предвидени за аеросондата, не са използвани и са върнати на Министерство на финансите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!