72-годишната Пенка Карева е първата жена пилот в България, участвала във висш фигурен пилотаж. И тази година хасковлийката продава ръчно изработени сурвачки и дрян на зеленчуковия пазар в Хасково.


Сурвачките вървят по 3 – 4 лв., а дрянът – основно за баница, е между 50 и 80 ст. Пенсийката й е малка и затова е принудена да продава на пазара, пише haskovo.info.

Пазар

Пенка Карева вече е приготвила нечетните постни ястия за Бъдни вечер. С плънка от ориз и гъби е сготвила патладжан, червени чушки, тиквички, лозови и зелеви сарми.


Приготвен е фасул, има ошав, плодове, орехи и праз – нарича го сиромашка луканка. За Рождество Христово ще направи тиквеник и руска салата. Няма да излиза на пазара, а ще отиде на църква и после на гости.

Среща

Карева е завършила Първо единно училище в Хасково (училище „Васил Левски“), а след това и Икономическия техникум. Обучавала се е в бургаски аероклуб, както и на летището в Сливен. Летяла е на самолет „Злин“. Завършила е втори пилотски курс или като втори пилот. Винаги е искала да учи за военен пилот, но тогава не приемали жени.

Участва в първия републикански шампионат по моторно летене през 1975 г. Тя е инструктор по моторно летене. Първата й група моторни летци е в клуба в Сливен. Карева е майстор на спорта по висш фигурен пилотаж и авиорали. Завършва и курс по парашутизъм.

Участва в първата Балканиада в Загреб, Хърватска през 1975 г., както и във втората Балканиада в Румъния две години по-късно за Висш фигурен пилотаж и Авиорали, където е с награда за второ място. На републиканското първенство по висш фигурен пилотаж и Авиорали за мъже и жени в Михайловград е с наградата за първо място.