Попълнете търсена ключова дума или фраза

Неочаквани разкрития след изследване на туршията, разболяваме се от...

https://blitz.bg/obshtestvo/neochakvani-razkritiya-sled-izsledvane-na-turshiyata-razbolyavame-se-ot_news726665.html Blitz.bg

Резултатите от теста показват, че в 2 от 12 проби се установява наличие на колиформи

София, България 13 Февр. 2020, 20:50 7455 прочита 0 коментара

От 12 анализирани проби туршии 4 имат проблем с качеството, а 2 от тях и с хигиената. Това не бива да омаловажава полезността и високото качество на останалите. Въпреки че се среща все по-рядко, качествената туршия си остава една от най-полезните храни, сочи изследване на "Активни потребители".


Ето какво разкриват още оттам:

Изследвахме 12 проби туршия (7 кисело зеле и 5 кисели краставички) закупени от търговски обекти и пазари в София с цел да проверим хигиената и да определим вида и количеството на полезните пробиотични бактерии в тях.

Резултати от теста за колиформи

В туршиите високата концентрация на сол и киселинността, създават неблагоприятна среда за развитие на вредните за здравето на хората бактерии и затова те се считат за нискорискови за микробиологична зараза. Въпреки това при неспазване на технологията, или при силно замърсяване това е възможно.Резултатите от теста показват, че в 2 от 12 проби се установява наличие на колиформи. Двете положителни проби са краставици, и са напазарувани в насипно състояния от бидони.

Преброяване на лактобактериите в туршиите

Количеството на полезните пробиотични бактерии е критерий за качество. По-голямата численост води до здравни ползи за консуматорите. Броя на лактобактериите варира в огромни граници. Най-ниската отчетена стойност при опаковани краставици закупени от супермаркет е 2400 клетки на милилитър.

В другата крайност, зеле придобито от бидон се преброяват 130 милиона клетки на милилитър, т.е. 54000 пъти повече! Усреднено в пробите от зеле се откриват 47 милиона клетки/мл, докато в киселите краставички те са само 6,3 милиона, т.е. около 7 пъти по-малко.

Общо при 4 проби са отчетени по-ниски стойности на лактобактериите. Това се дължи на непротекла правилно ферментация, или направо на отсъствие на такава, защото производителите са мариновали съответните продукти и не са имали желание да чакат да протече ферментация.

Проблеми с ферментацията се установяват при повечето проби с краставици – при 3 от общо 5. При зелето само при една от 7 проби има подобно затруднение.

Като цяло резултатите от това тестване на качеството на туршиите, посредством преброяване на полезните лактобактерии, са по-добри от обичайните ни тестове, въпреки че имаме поне 4 продукта където малкия брой бактерии сочи непротекла ферментация.

От друга страна са налични две проби зеле, където числеността на бактериите надхвърля 100 милиона клетки/мл, стойности сравними с тези на пробиотиците в киселото мляко. Това показва, че някои производители се стремят да произвеждат качествена туршия, докато други са бързали да изкарат просто някакъв продукт на пазара.

За проучването:

В проучването са включени: 12 проби туршия (7 кисело зеле и 5 кисели краставички), закупени от търговски обекти и пазари в София през месец януари 2020г. Лабораторно е определено наличие на замърсители (колиформи) и анализ на млечно-кисели бактерии (пробиотици).

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам