Има много естествени начини да лекувате изгорялата от слънцето кожа. Съществуват методи като нанасяне на сурова картофена паста върху кожата или маска за лице от мед. Но някои привидно невинни действия могат да направят слънчевите изгаряния още по-болезнени и по-неприятни.

Дори някои от храните, които консумирате или дрехите, които носите, могат да са в полза или в минус при слънчевото изгаряне.
 
1. Не използвайте алое вера с добавки 
Алоето може да помогне за успокояване на зачервяванията. Трябва обаче да се обърне внимание на вида гел, който прилагате върху кожата си. Някои изкуствени съставки, като например бензокаин или лидокаин, могат да влошат дразненето и да причинят сърбеж. Дерматолозите препоръчват използването на растението алое в натуралния му вид като овлажнител и като лек за увредената от слънцето кожа.
 
2. Не пийте кафе 
Слънчевите изгаряния често причиняват главоболие, а чашата кафе може да изглежда като отговор за този проблем. Всъщност кофеинът ще ви накара да се чувствате по-зле. Престоят на слънце за твърде дълго време предизвиква дехидратирация, а пиенето на много вода е от решаващо значение. Тъй като кофеинът е диуретик,той прави ходенията до тоалетната по-чести. Това предполага загуба на още повече течности и основни минерали.
 
3. Не носете тесни дрехи 
Няма съмнение, че тесните дрехи изглеждат страхотно, но определено не са най-добрият избор, ако страдате от слънчево изгаряне. Носенето на прилепнало облекло върху изгорялата от слънцето кожа няма да й позволи да диша и да се излекува. Вместо да се пъхнете в тесните си дънки, изберете по-свободни дрехи, изработени от дишащи материи, като например памучна рокля.
 
4. Не екфолирайте кожата си 
Слънчевото изгаряне не е приятна гледка и е съвсем естествено да искате да ексфолирате сухата си кожа, която се бели. Но по този начин ще увредите още повече кожата си, тъй като ексфолиращите продукти са склонни да бъдат агресивни. Изчакайте слънчевото изгаряне да се излекува естествено.
 
5. Не се гримирайте 
Може да е изкушаващо да покриете лицето си с грим, но всеки излишен слой ще възпрепятства кожата да диша. Ако все пак се налага да нанесете грим, избягвайте тежките продукти и използвайте меки четки. Специалистите препоръчват също да се работи с влажни гъби, тъй като те са по-нежни към кожата.