„Решението на правителството за плавен преход не ни устройва. Радвам се, че един от нашите работници (депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев), беше при вас в студиото, защото всички тези хора – в Министерския съвет и в Народното събрание, са наши работници – на гражданите на България.

Те трябва да разберат, че най-доброто за нас, е това, което искаме ние самите, а не това, което те ни казват. Протестите ни ще продължат”. Това заяви Димитър Тодоров – федерален секретар на Националната федерация на енергетиците към КНСБ в ефира на NOVA NEWS.

Мотиви

Той обясни мотивите на енергетиците за продължаване на протестите.

„Българската енергетика е последният бастион на българската независимост. Без българска енергетика ние нямаме национална сигурност. Дори да не е за въпросните 5-6-12 000 работни места, трябва целият български народ да разбере, че ще бъдем енергийно зависими и няма да имаме нашата национална сигурност, защото няма да имаме заместващи базови мощности на въглищните централи”, заяви Тодоров.

Според председателя на АИКБ Васил Велев още през 2019 г. е трябвало да въведем механизма за капацитет.

„Закъсняхме със самите планове, сменяха се много правителства и сега изпаднахме в цайт нот. Нашите членове нямаха информация, не знаеха подробности и не са заявили свои проекти”, каза Велев.

Загуба

На въпрос защо губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост, той отговори, че най-голямата загуба е редуцирането на Плана, защото българската икономика се справи по-добре. Над 1 млрд. се намаляват парите по Плана с отпадане на проекта за батериите и в областта на здравеопазването.

„АИКБ е за прости, плоски, еднакви данъци за всички и със събраните пари да се прави социална политика. Ако с данъци се прави социална политика, ние намаляваме и данъци на заможните граждани, които нямат нужда да бъдат подпомагани”, каза Велев.

За уеднаквяването на гражданския и трудовия договор той каза, че и сега има начин да се провери, ако един граждански договор е маскиран трудов, това да бъде санкционирано.

За идеята донос-бонус, той каза, че това е безнаказано клеветене.

„И досега има такива сигнали, но самата ревизия струва повече, отколкото очаквания размер на укритите данъци”, каза Велев.

За инфлацията той каза, че продължаваме да купуваме скъпо и отдалеч горива, вместо евтино и отблизо.

„Компенсации за бизнеса за високите цени на електроенергията трябва да има докато има риск. Този месец цените са под 200 лв. и затова компенсации няма”, обясни Велев.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук