След пандемичното замръзване, пазарът на земя се раздвижи. Брокери регистрират засилени продажби на ниви през последните месеци. Една от причините е, че все повече българи продават земеделски терени, за да закупят друг имот.

Традиционно в условията на криза нашенецът търси спасение в недвижимости. Тази тенденция се засилва от отрицателните лихви в българските банки.
Финансирането на покупка обаче е свързано с наличие на собствени средства. Тук идват на помощ дядовите ниви. За последните 6 години селскостопанските терени са поскъпнали с близо 60 на сто.

Сметката сочи, че 10-ина декара плодородна земя, в добра локация, могат да донесат няколко хиляди лева, които пък са достатъчна сума, за да се финансира частично закупуването на имот в града или къща на село.

Ако търсите клиент, месецът преди коледните и новогодишните празници е добър момент за продажба, твърдят брокери на недвижими имоти.
Причината е, че в този период земеделците гледат към разширяване на своите стопанства. Те са реализирали продукцията си и имат средства за това. Вторият е, че въпреки коронавируса, цената на земеделските терени сега е в пика си. Това обаче може да се промени и тя да рухне при неблагоприятно развитие на епидемията през зимата или още една лоша реколта като тазгодишната.

Желаещите да продадат земята си или просто да разберат колко струва, могат да го направят абсолютно безплатно на сайта на лидера в сделките със земеделски земи „Агрион“ https://www.agrion.bg/bg/request/sell, както и на безплатния национален телефон на компанията 0800 111 66.

Процесът е дигитализиран, така че голяма част от стъпките могат да бъдат направени онлайн, през домашния компютър.

За тези, които са решили да продават, „Агрион“ предлага безплатна оценка на имота, както и справедлива цена.

„С безплатните оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на дружеството.

„Поради огромния интерес към нашата безплатна оценка, от тази година разширихме екипа на експерти, които я правят. Правим всичко възможно, за да могат собствениците да получат своята оферта в рамките на два работни дни“- споделиха от пазарния лидер.

Експертите прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании, „Агрион“ не използва метода на осреднена оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формира цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни компоненти.

Собствениците на части от земеделски терени също могат да ги продадат. За тях „Агрион“ вече има нови условия и облекчена процедура. Компанията съдейства на всички желаещи, които притежават над 25% от площта на парцела да сключат сделка за своята собственост, без да се налага да влизат в сложни и дълги преговори с останалите съсобственици.

Анализът на „Агрион“ показва, че най-важните фактори при избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалния купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка.