Северна Корея съобщи днес за избухването на още едно инфекциозно заболяване в допълнение към продължаващата епидемия от Ковид-19 и заяви, че лидерът на страната Ким Чен Ун е дарил личните си лекарства на болните от новото заболяване, предаде Асошиейтед прес.

Не е ясно колко сериозна е новата епидемия, но някои външни наблюдатели твърдят, че Северна Корея вероятно цели да подобри имиджа на своя лидер, като го представи като загрижен за живота на населението, тъй като той се нуждае от по-голяма обществена подкрепа, за да преодолее трудностите, свързани с пандемията.

Вчера севернокорейския лидер предложи лекарствата, с които разполага семейството му, на хората, диагностицирани с "остра чревна епидемия" в югоизточния град Хеджу, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция. От агенцията не уточниха какво точно представлява епидемията и колко души са били заразени.

Официалният вестник на ЦК на Корейската работническа партия "Родон Синмун" отделно публикува на първа страница снимка на Ким Чен Ун и съпругата му Ни Сол Джу, на която двамата преглеждат физиологични разтвори и лекарства, които подготвят за дарение.

Външни наблюдатели твърдят, че "чревната епидемия" в Северна Корея е инфекциозно заболяване като коремен тиф, дизентерия или холера. Това са чревни заболявания, причинени от микроби чрез заразена храна и вода или чрез контакт с изпражнения на заразени хора. Подобни заболявания са често срещани в страната поради липсата на добри съоръжения за пречистване на вода и до голяма степен поради разрушената от средата на 90-те години инфраструктура за обществено здравеопазване.

Миналия месец Северна Корея съобщи за увеличаващ се брой на пациенти с симптоми, наподобяващи треска, след като призна за епидемия от ковид, а шпионската агенция на Южна Корея заяви, че "значителен брой" от случаите, включват заболели от мирбили, коремен тиф и коклюш.

Ръководителят на сайт, посветен на здравните проблеми в Северна Корея, заяви, че зачестяването на подобни заболявания не е необичайно за страната, но смята, че загрижеността на Ким е по-скоро политическо послание, а не медицинско.

Повече от 4,5 милиона от общо 26 милиона души в страната са се разболели от недефинираната треска, заяви Корейската централна информационна агенция, само 73 от тях са починали. КНДР е регистрирала само малко част от тях като заболели от ковид поради очевидната липса на комплекти за тестване в страната. Чуждестранни експерти поставят под съмнение броя на смъртните случаи, като твърдят, че той вероятно е занижен, за да се предотвратят евентуални вътрешнополитически щети за управлението на Ким.