Опасност от режим на тока няма, но се появи криза с въглищата за бита. ТЕЦ-Бобов дол в момента работи с два блока. Официално централата има твърдо гориво, но то не идва от местния въглищен басейн, а от складовете в цяла Западна България, съобщи БиТиВи. За едно денонощие ТЕЦ-Бобов дол изразходва поне 140 вагона въглища.
Твърдото гориво пристига от цяла България – от мина „Бели брег” до софийското село Габер до Драгоман, от мина „Станянци” край Годеч, от въгледобива край Перник, от рудник „Христо Ботев” и от обогатителната фабрика на „Брикел” в Гълъбово. Според експерти геолози въглищата не достигат заради студа, защото са нискокачествени, потънали са в кал и замръзват.

Друга причина е, че рудниците са неефективни. Според ръководството на ТЕЦ-Бобов дол проблемът е в студа, тъй като температурите са паднали до минус 27 градуса. „В събота бяха запълнени със сняг въглищната фигура и приемните бункери за въглища, както и самите вагони, с които ни ги доставят. Това доведе до много усилия и докарване на свежи въглища с гондоли и в същото време до размразяване”, поясни Емил Христов.

В халето за размразяване се събират по 15 вагона едновременно, а размразяването им продължава по четири часа. Заради кризата в района на Бобов дол и на Перник въглищата за битово отопление изчезнаха. В Перник няколко склада затвориха, защото няма какво да продават. Дървата също свършиха.

Въглищата и дървата са най-масовото отопление в България в момента, а въглищните тецове осигуряват най-голям дял от електроенергията в страната. За работещите в ТЕЦ-Бобов дол тази ситуация са повтаря всяка зима.