Пакетирани храни с по-малък от посочения на опаковката грамаж установи проверка. Става въпрос за кроасани на промоция, които са с по-големи размери от традиционните и се продават по 2,70 лева за брой, уточнява „Телеграф“.

На етикета на такъв с пълнеж от сладко и крем е записано, че тежи 180 грама, но при измерване на везна в търговска верига показа, че продуктът е 174 грама заедно с опаковката, чието тегло е в рамките на 2 грама.

Така на практика се оказва, че съдържанието е с цели 8 грама по-малко само от един брой. 

 .

Още по-фрапираща разлика е установена от потребител, който сигнализира в социалните мрежи за сирене от тенекия, на която е посочено, че продуктът без опаковката и саламурата тежи 800 грама, а при измерване на домашна везна показало около 616 грама, което е с близо 200 грама по-малко от описаното.

В коментарите под публикацията пък други се жалват, че има орязване и при кухненската хартия. На етикета пишело, че е 814 листа, а човекът преброил 803 листа. 

Продукти 

При проверка на десетки пакетирани стоки като шоколад, ориз, сирене, кашкавал, хляб, картофи, масло, готови пакети със зеленчуци за салата и много други единствено разминаване в посока по-нисък грамаж бе установено при въпросния кроасан гигант.

 

При повечето стоки има по-висок грамаж, който обаче е заради опаковката. 

При изследване на грамажа на масло „Президент“ и българско, които на етикета пише, че са по 125 грама, бе установено, че родното производство е по-тежко.

Френското излизаше 126 грама, при заложени за маслото 125 грама, а българското тежеше 128 грама. 

Намаление 

Много от производителите прибегнаха до намаление на грамажите с цел да не вдигат цените на хранителните продукти.

Така по-леки, но коректно описани на етикета са някои видове кисело мляко, които от 400 грама бяха намалени на 370 грама.

Масово шоколадът, който тежеше 100 грама, сега е 85 грама. Кроасаните също от 100 грама бяха намалени на 85-90 грама. Макароните от 500 на 400 грама, а оризът от 1000 грама се намали на 900 грама.