Възможно е ЕК да промени част от разпоредбите в пакет "Мобилност". Това каза за радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Според Новаков лошата новина е, че Съветът на ЕС е одобрил макар и в смекчена форма текстове, които предвиждат камионите да се прибират на 8 седмици, а водачите на четири. За него добрата новина е, че за първи път ЕК излиза с декларация, в която изразява колебания по предложения от нея регламент - пакета "Мобилност". Новаков добави, че предстои гласуване в ЕП.


„Аз очаквам всеки един от зелените да гласува с нас плюс всички, които подкрепят "Зелената сделка". Ако не го подкрепят, просто ще ми е интересно, как ще го обяснят на техните гласоподаватели, тъй като само преди няколко дни станахме свидетели на представянето на „Зелената сделка“, посрещната с аплодисменти, с ентусиазъм и прочие. Днес Съветът на ЕС приема регламент, в който на всеки 8 седмици празни камиони ще сноват из Европа и ще цапат въздуха“, подчерта евродепутатът.

Андрей Новаков каза още, че ако предложението остане непроменено един камион ще трябва да се връща 5 или 6 пъти годишно, докато в момента те се прибират веднъж. Той допълни, че не съществува механизъм, който да проверява дали водача ще се е прибирал у дома.