Строителният бранш в Родопите разчита най-вече на гурбетчиите при сделките с имоти. Цел на родните гастарбайтери обаче вече е и южната ни съседка.

„Бачкане на Запад, парите – в имот в Северна Гърция“, се оказва новият икономически почин за нашенци извън граница.

Благоевградчани масово продават жилищата си и панически бягат към... СНИМКИ

Това разкриха родопчани, трудещи се във водещите по стандарт страни в Евросъюза.

Все повече родни гастарбайтери решават да инвестират спечеленото евро в жилища колкото се може по-близо да плажовете на Бяло море. Собствениците на имоти ги използват както за почивка, така и за отдаване под наем на други нашенци в летния сезон.

„Хората имат по едно-две жилища у дома, парите вече се влагат другаде. После се печели от наемите. Дългосрочна инвестиция, особено през летния сезон“, коментира родопчанин, който също се е сдобил с имот в Гърция. Сделките се правят чрез агенции.

Отварянето на граничните пунктове „Златоград“ и „Маказа“ съживиха пограничните райони на Родопите.

През последните години десетки нашенци инвестираха в имоти в близост до плажовете. Край Авдира и Миродато пък собственици на къщи дори започнаха да ги събарят.  Около 200 парцела на българи има край плажовете на гръцките курортни селища покрай Бяло море.

„Кварталът на родопчани” влезе в съда в южната ни съседка. От 8 000 до 30 000 евро трябваше да плащат собствениците, позволили си на земеделска земя да развиват туристическа дейност.

Стотици българи в Гърция загазиха! Може да се простят с до 30 000 евра, а виновен е „кварталът на родопчани”! (СНИМКИ)

„Бързите къщички” на родопчани са превзели парцели, оградени от мрежи срещу хора и животни. Една подобна конструкция в груб вид възлиза на около 17 000 лева, уточнява rodopi24.blogspot.com.