Какъв е пазарът на имотите в Благоевград през лято 2019? Това е важна тема, тъй като това е сезонът, през който се прибират гастарбайтерите, които се възползват да вкарат спестяванията си в недвижими имоти.

Цунами от гастарбайтери заля България СНИМКИ


Според Христо Стойнев, регионален мениджър на една от агенциите за недвижими имоти, сделките с жилища са предпочитани заради изключително ниските лихви по депозитите в банките.


Христо Стойнев

Депозитите се увеличават, а лихвите падат, някъде даже са нулеви и отрицателни,  т.е. да се държат спечелените пари на сметка не е толкова изгодно. И тъй като българите не са свикнали да влагат парите си в акции и да играят на борсата, инвестицията в недвижими имоти все още е най-предпочитаната и далеч по-сигурна, отколкото ако вложиш парите си в някакъв малък бизнес.

„Винаги има търсене и предлагане, защото Благоевград е студентски град и жилища се отдават под наем. Ситуацията, разбира се, не е като преди 3 години, когато имаше имотен бум”, заяви брокерът Христо Стойнев, цитиран от struma.bg.

Преобладават сделките с двустайните жилища в широк център, които включват кухня, спалня и баня с тоалетна.

За ново строителство на ниво мазилка и замазка цената варира от 500 до 600 евро на кв.м.

Много важен е фактор е местоположението. Например жилищата в новата луксозна кооперация на ул. „Иван Михайлов“, бившата автогара, се търгуват на 800 евро на кв.м. Апартаментите в така наречения Китайски квартал заради многото нови сгради, които се построиха една до друга на терена срещу Трето училище, се предлагат между 550 и 600 евро на кв.м.

В кварталите на града жилищата в санирани сгради вървят по 400 евро квадратния метър. В кв. „Запад“ цената обаче е 500 евро, тъй като е в близост до Югозападния университет и на 10 минути пеша от центъра. Там обаче няма кой знае колко сделки, тъй като няма и нови сгради, и повече се предлагат за продаване ползвани жилища.

Продажната цена се определя и от състоянието на недвижимия имот. Например тристаен апартамент в кв. „Запад“ – с кухня и две спални, се предлага на продажна цена за 43 000 евро, а друг – за 56 500 евро, трети за 64 000 евро. В кв. „Освобождение“ тристаен апартамент е обявен на цена 26 000 евро, в жк „Ален мак“ – на цена 28 000 евро, а в жк „Еленово“ – 30 000 евро, с опция за намаляване на цената.

„Това, което наблюдаваме на пазара на имотите, е, че доста благоевградчани продават жилищата си, тъй като са заминали да живеят и работят в София или в чужбина.

Купуват млади семейства, които искат да се отделят от родителите си и да живеят самостоятелно.

Продават възрастни хора, които искат да си купят по-малко жилище, а с остатъка от парите да подкрепят децата си, които са се преместили да живеят на друго място.

Има и изключения на купувачи от Северна България, които са се преместили да живеят в Благоевград, тъй като са си намерили работа”, добави брокерът Христо Стойнев. Той е категоричен, че на града му е нужен силен инвеститор, който да разкрие работни места, което ще задвижи не само имотния бизнес.

По повод хакерската атака в масивите на НАП той счита, че имотна сделка с откраднати лични данни е почти невъзможна.

„Ние проверяваме стриктно собствениците, има ли имотни тежести, неизплатени ипотеки, възбрани, искови молби… Няма как някой да продаде имот с фалшиво пълномощно, тъй като задължително правим справки при нотариусите кога е издадено пълномощното. Клиентите предпочитат да минат през брокерските агенции, когато сключват договори за покупко-продажба заради гаранциите, които даваме“, казва брокерът.

Иначе конкуренцията на пазара с недвижими имоти е голяма, в Благоевград има над 20 агенции, отделно от това, жилища се предлагат в специализирани сайтове в Интернет.

Огромен афиш за продажба на апартаменти  чрез такъв сайт е окачен на новата сграда, собственост на Марек Тасев, на бул. „Св.св. Кирил и Методий“. Строители също продават на зелено имоти.

Такъв е благоевградският предприемач Емануил Манолов, който е един от най-оборотните. Един от строителните му обекти в момента е на пазара, където едновременно е възложител чрез фирмата си „Маркет хаус“ ЕООД и  изпълнител чрез основната си строителна фирма „Интертайм” ЕООД.

„В сравнение с предишни години прехвърлителните сделки с имоти намаляват. През последните години се забелязва спад, може би защото има пренасищане на пазара. Бумът беше през 2009 г.”, категорична е нотариус Миглена Качорева.

Застой в продажбите на недвижими имоти отчитат и частните съдебни изпълнители. Нов апартамент от 80 кв.м в Банско, закупен за 200 000 лв., сега не може да се продаде за 30 000 лв. Причината е, че хората нямат пари и затова има спад”, обобщи картината на имотния пазар благоевградски частен съдия-изпълнител.

​​
Жилищата в така наречения Китайски квартал в Благоевград се продават и чрез интернет специализирани сайтове


Лукс сградата в района на Старата Автогара държи цена 800 евро кв.м заради стратечисек-тото място в центъра на града


Бизнесменът Емануил Манолов в момента строи на пазара