Да бъде създаден комитет за възстановяване и развитие на парка „Врана” – това предложиха членовете на ръководството на Съюза на ландшафните архитекти в България по време на научна конференция по проблемите на градоустройството, архитектурата и изкуствата на Третото българско царство. Учените изразиха своята загриженост за съхраняването на този уникален природен обект, както и желанието си да помогнат за неговото възстановяване и отварянето му за жителите и гостите на столицата.
Над 5 милиона лева са нужни, за да отвори паркът „Врана" врати за посетители, стана ясно по време на  научна конференция. В нея участва и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. През 2001 г. той и сестра му Мария Луиза Хробок дариха 968 дка от парка "Врана" на Столичната община, като задължението й е да го поддържа и да го отвори за софиянци и гости на столицата.
Директорът на парка ландшафтен архитект Валентин Благоев съобщи, че за поддържане на растителните видове във „Врана" годишно са нужни поне 2 100 000 лева. „Столичната община не е постигнала тези показатели”, отбеляза той.
Предложението за създаване на обществения комитет бе направено след обстоен преглед на състоянието на парка „Врана” и е съобразено със становището на изтъкнати специалисти по ландшафтна архитектура, посочи доц. арх. Емил Галев. Участието си в комитета са потвърдили президентът на Международната академия по архитектура проф. арх. Георги Стоилов, зам.-председателят на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев, председателят на Съюза на ландшафтните архитекти в България арх. Ганчо Бакалов, проф. арх. Атанас Ковачев (ЛТУ) и директорът на Дирекция „Зелена система” в Столична община Любомир Божков.
Отварянето на парка „Врана” зависи от общината, но би било добре да се намерят и частни средства на природолюбители, на асоциации, както се прави във всяка друга страна, заяви Симеон Сакскобургготски. Той подчерта, че по този начин поддържането на парка „Врана” няма да тежи много на столичния бюджет. В отговор на въпрос на медиите дали съжалява за дарителския си жест, при положение, че паркът все още не се стопанисва добре и не е отворен за хората, Симеон Сакскобургготски бе категоричен, че ни най-малко не съжалява за направеното дарение. Мисля, че софиянци един ден ще оценят това, заяви Симеон Сакскобургготски.
През 2001 г., заедно с правата върху дарените от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок 968 дка от парка „Врана”, Столичната община прие и задължението да запази парка като естествен природонаучен музей, да осигури висококвалифициран персонал от специалисти паркостроители и да го отвори за посещения.
Конференцията бе организирана от сдружението „Женска либерална мрежа”, председателствано от народния представител от НДСВ Анелия Атанасова, със съдействието на Съюза на архитектите и Съюза на ландшафтните архитекти в България. /БЛИЦ