10% от учениците в Хасковска област не са обхванати от обучението в електронна среда, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Това са предимно деца от селата и в начален етап, които нямат компютри или лаптопи. На тях учебните материали им се носят на ръка при спазване на противоепидемичните мерки.


Само в едно училище в областта – това в село Бисер, обучението не се извършва онлайн заради липса на устройства. Повечето от училищата са направили заявки за доставка на компютри и лаптопи, които да раздават на децата в нужда, но в момента на пазара нямало нужните количества за всички.

На този фон днес двама бивши възпитаници на хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ от Випуск 2013 дариха два лаптопа на гимназията. С тях ще се подпомогне обучението от разстояние в електронна среда.

Лаптопите са с инсталирана операционна система Windows 10 Enterprise и са готови да бъдат използвани. Посланието на дарителите Васил Митев и Димитър Димитров е, че всеки се ражда с равен потенциал и сам решава в каква степен да го развие.

„Нека стимулираме потенциала на децата си“, казват Васил и Димитър, на които класен ръководител е била Антоанета Никова – старши учител по история и цивилизации.

Директорът Гергана Петрова съобщи за Haskovo.info, че утре ще се направи проучване, кои ученици имат затруднения с намирането на подходящи устройства, за да получат лаптопите.