Нов проект на наредба на Образователното министерство е свързан с промяна в класните стаи. Те трябва да станат Г-образни, с мобилни, преместваеми стени. Двойните чинове да бъдат заменени с единични маси, а към оборудването да се прибавят и камини в кабинетите по химия.
 

Идеята е, че учениците трябва да имат лично пространство по около 2 кв. м.
 
Директорът на столичното 131-во училище Надежда Николчева, коментира идеите на Министерството на образованието пред Нова тв.
 
"Проектът за тази наредба наистина е много чакан дълго време от гилдията. Той би трябвало да внесе ред в образователното пространство, в средата, в която пребивават учениците. Наредбата разписва много детайлно как трябва да изглежда една училищна сграда и сграда на детска градина. Описва и как трябва да изглежда една класна стая, един физкултурен салон, един специализиран кабинет. И всъщност това, което тя рамкира, мога да обобщя, че е мечтата на всеки, който работи в системата", допълва Николчева.
 
Проектът обаче се оказва неприложим във всяко училище.
 
"Всъщност това е големият проблем, който директорите виждаме в наредбата. Тя е с един пожелателен характер, тъй като не е приложима във вида, в който е излязъл проектът за училищни сгради, които са строени преди влизане наредбата за устройство на сградите за обществени ползи", посочи директорът.
 
Надежда Николчева коментира и другата промяна, заложена в проекта - заместването на двойните чинове с единични маси.
 
"Чиновете много отдавна в значителна част от училищата вече са сменени с единични модулни маси. Аз не мисля, че това е проблем. По-скоро проблемите са в изискванията за сградното пространство", допълни още тя.
 
Друга част от предложенията, която предизвика дебати, е изграждането на камини в класните стаи.
 
"Камината е изискване за кабинета по химия. Тя е специална камина", добави директорът на столичното 131-во училище.