Детски играчки съдържат вещества, които могат да предизвикат стерилност на хлапетата. Пластмасовите кукли и фигурки могат да съдържат фталати, а цветните желета – наднормени количества от елемента бор, пише „Телеграф“.

Масово опасните продукти са произведени в Китай. Това сочат данните от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, Комисията за защита на потребителите, Асоциацията „Активни потребители“ и европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти Rapex.

Последният сигнал в Rapex е за куклата Fanxy Nancy. Произходът ѝ е Китай. Текстове показали, че в пластмасата, от която е изработена главата ѝ, има забранени фталати.

Това са химикали, които се слагат, за да омекотят пластмасата, но могат да увредят ендокринната и репродуктивната система на децата.

Те също така повишават риска от алергии, астма и рак. Заради вредното им въздействие някои видове фталати са забранени от ЕС за влагане в играчкйи и продукти за деца.

Сигналът за Fancy Nancy е подаден от Чешката република, като не е ясно дали тя се продава и в България. Също то Чехия идва и друг сигнал за опасна кирайска кукла – Beauty Sweet. В нея също са открити забранени фталати.

Хурватия пък е подала сигнал за комплекта Happy Partneri, съдържащ кукла и аксесоари. Причината също е повишено ниво на фталати.

У нас сред опасните играчки, за които КЗП е пуснала данни на сайта си през последните десетина години, също има много кукли и пластмасови фигурки на анимационни герои, които съдържат тези вещества.

Важна подробност е, че всички играчки са притежавали сертификат за съответствие с европейските изисквания. Изпитанията обаче показали, че дъдържат опасни вещества над нормата.

Такъв е случаят с куклата с марка Catwalk Fashion Beauty, която съдържала фталати близо 100 пъти над позволеното. При игра с куклата детето я прегръща и тя е в близост до носа и устата му.

Така то е изложено на силно въздействие от отделящите се вещества чрез вдишване и чрез контакт с кожата на ръцете и лигавиците на устата и носа.

200 пъти над нормата е било съдържанието на фталати на друга опасна играчка, засечена от КЗП на нашия пазар. Тя е с марката Kaili toys и представлява кукла бебе с шише биберон. Многократно завишение на опасните вещества е открито и в комплект кукла с лилав кон еднорог с марката HONG YI. Опасни фталати са измерени и в пластмасови фигурки на култовите анимационни герои Gormiti.

Изследване на „Активни потребители“ пък наскоро показа, че в две от три от популярните напоследък желета ( на английски – slime) има наднормено съдържание на бор, което също може да доведе до стерилност.

Организацията направи тестове на 9 вида желета в независима лаборатория. Наднорменото съдържание на бор било открито при 6 от анализираните продукти. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното.

„След нашите тестове на желетата подадохме сигнал в ДАМТН. Получихме отговор едва миналата седмица, тоест чак осем месеца след излизането на резултатите. В отговора си агенцията казва, че била извършена проверка на документацията и сертификатите и всичко е наред.

Излиза, че не са правили изследвания в лаборатория. Много сме разочаровани“, коментира шефът на „Активни потребители“ Богомил Николов. Окасва се обаче, че ДАМТН е направила проверка на желетата и е спряла от продажба някои.

Едни от най-популярните напоследък играчки за мачкане, добили попълярност като скуипи, също могат да бъдат опасни. Лесно може да се откъсне част от тях, тя да бъде погълната и дететоо да се задуши, заяви Мирослав Йотов, който е директор на отдел „Надзор на пазара“ в агенцията.

Скуишитата обикновено са под формата на някакво лакомство и имат съответния аромат.

Ключодържател, съдържащ ароматна течност, също е опасен за децата, тъй като подрастващите могат да погълнат химикала и да се отровят,. След проверка на инспектори от агенцията по метрология поради съмнения, че предметът може да се използва и от деца, търговецът е спрял да продава стоката.