Опасен чревен норовирус плава по Дунав към България, съобщиха здравните власти в Бавария. Те предупреждават за все по-честите случаи на епидемии на туристическите кораби, извършващи круизи по Дунава между Германия и България, пише в. “24 часа”.
Български експерти ще бъдат поканени на кръгла маса в Пасау от германските здравни власти. На нея вероятно ще бъдат създадени нови правила за речното корабоплаване. Екипажите ще бъдат задължени да дезинфекцират редовно палубите. При спиране в пристанищата първо ще се взимат проби от пътуващите, за да се види има ли болни.
Норовирусът е ентеровирус, който протича с много силни коремни болки, повръщане и разстройство. Опасен е за бебета и възрастни хора, тъй като те се обезводняват бързо. Болестта протича без температура и затова пациентите търсят помощ едва след като са вече на легло.
Норовисурът едва не натръшка едва не натръшка половин България миналата година. Пикът на болестта бе отбелязан в Самоков, където през февруари бяха регистрирани близо 1000 случая. Опасността тогава бе той да не се предаде към София чрез питейната вода на язовир “Искър”. /БЛИЦ