Орлин Горанов - певец с универсални качества и завладяваща харизма, e от хората, които с излъчването си карат другите да се усмихват. А когато запее, като че ли отправя покана за приятелство. Орлин е тенор и е единственият български певец, известен както в популярната, така и в оперната музика.
Орлин Горанов вече е трубадур на МВР. Оперният певец дефилира в новото си амплоа по време на изложба в Музея на МВР по случай 140-годишнината на ведомството и 25 години от учредяването на българската секция на Международната полицейска асоциация. В присъствието на вътрешния министър Младен Маринов, на ръководството на полицията и на чуждестранни полицейски шефове естрадната звезда представи нова песен, посветена на полицията. 

“Изправят се хора с юначни сърца, рицари днешни на духа и честта”,пее Орлин Горанов. 

Старият химн на МВР на Веско Маринов - “Нашата полиция”, който и без това предизвиква смях у мнозина, отива в историята. Песента по текст на Евтим Евтимов и по музика на Тончо Русев повече няма да се изпълнява на мероприятия на МВР и няма да вдъхновява ченгетата. В същото време военни се шегуват, че армеецът Орлин Горанов е пристанал на полицията, имайки предвид, че естрадната звезда от дълги години е солист на Гвардейския представителен духов оркестър и често изнася концерти с ансамбъла на Въоръжените сили. 
На 30 ноември Орлин Горанов ще завладее сцената на НДК заедно с фънк формацията “Акага”. В зала 1 ще чуем най-популярните песни на любимеца на няколко поколения, поднесени по един различен, модерен и смел начин. Големият концерт-спектакъл “Споделено” ще представи и изключителните певици от Трио Тринити, щрайх квартета Destiny Quartet и още редица интересни гост-музиканти. Съвместният концерт-спектакъл “Споделено” ще комбинира елегантния стил, финес и безкрайно топъл глас на Орлин Горанов с фънк звученето на “Акага”, а резултатът ще е шоу на високо професионално ниво. Почитателите ще имат възможността да чуят песните на Орлин Горанов, поднесени с нови аранжименти и фънк варианти, както и съчетание на стилове като поп, джаз, фънк, евъргрийн и класическа музика.


Орлин е дарил сърцето си на Валя


За Орлин Горанов музиката е съдба, като малък пее в детския хор “Бодра смяна”, а по-късно в Ансамбъла на армията. По време на годините, в които се провежда конкурсът “Мелодия на годината”, е един от водещите. Особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова. 

Едно от емблематичните му изпълнения е на песента “Светът е за двама” 

Орлин Горанов се насочва към оперната музика и завършва оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров” (1990). Още като студент е поканен за солист на Пловдивската опера. Солист е и на оперите в Русе, София, Бургас и Варна. Гастролира на редица оперни сцени в Европа, Америка и Азия. Има многобройни отличия на поп сцената, включително Голямата награда “Златният Орфей” (1984). През 2007 г. излиза сборният диск “Орлин Горанов и приятели” от серията “Златна колекция”. Харизматичният певец винаги пълни залите - независимо дали става дума за оперен спектакъл, мюзикъл или поп концерт. Във Варна той бе звездата на “Хелоу Бродуей” и на “Една любовна вечер в операта”, запомняща се е и ролята му като един великолепен Дон Карлос в “Дон Карлос” от Верди. Има постоянни ангажименти във “Фридрихщатпалас” в Берлин, Германия, от 1994 г. 

Изпълнява теноровите партии в много италиански опери: “Травиата”, “Трубадур”, “Аида”, “Риголето” и “Отело” от Джузепе Верди, “Бохеми” и “Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини и др. 
По това време поддържа своята популярност в България главно чрез дуета си с Кристина Димитрова, с който има издадени няколко албума.

Любимецът на поколения българи участва и в суперпродукцията на Софийската опера “Mamma Mia!” с вечните песни на ABBA. С младежкото си излъчване той просто приковава вниманието. В постановката се редува с Влади Михайлов и Кирил Иванов в ролята на Сам - един от тримата предполагаеми бащи на главната героиня в романтичната история. 
Не правя чудеса, за да изглеждам млад, обичам да злоупотребявам с изкушения. Чувствам се чудесно, нямам проблем с възрастта, смее се той и пояснява -  Правя за себе си най-доброто - обичам се 
и се харесвам 


Емблематичният дует с Кристина Димитрова

Орлин излъчва аристократизъм и напомня за кавалера, когото всяко момиче иска да срещне в живота си. Винаги е искал да стане лекар. Завършил паралелка с профил “Двигатели с вътрешно горене”, благодарение на което е не само професионален шофьор, но и сам може да поправи почти всичко по колата си. Съдбата обаче готви друга изненада за него - по време на службата в казармата Орлин и приятели сформират група. Оттогава досега е верен на песента. Орлин и брат му Иван идват на бял свят в Берковица, но от невръстни деца живеят в София. За изненада на феновете си знаменитият певец направи пробив и в киното - изигра ролята на президента в хитовия български филм “Мисия Лондон”, а получи покана за участие и в сериала “Столичани в повече”.

Музика за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други. Никакви проблеми никога не съм имал с композиторите. Може би защото, за да се получи една песен, това е екипна работа. Ако ме питате кой е композиторът, който стои зад мен..., ще кажа само едно име, защото той остава завинаги, защото е първият мой композитор - Стефан Димитров. Не можахме да направим много неща, но всичко, което сме постигнали, е много стойностно. Работил съм иначе с много композитори, да не кажа с всички - и с по-възрастното поколение, и с по-младите. Аз обичам да експериментирам. 

Харесван - за ужас на армията си от фенки, изпълнителят на най-красивата българска песен “Светът е за двама” обожава жена си ВаляПопулярният певец ревниво пази от любопитни погледи семейството и дома си. 

Над 180 снимки от личния архив на Орлин Горанов са в луксозната му автобиографична книга “Да започнем отначало”. “Да започнем отначало” е една от най-популярните песни на Орлин Горанов, позната на поне две поколения българи, и неслучайно се превръща и в заглавие на книгата. Почитателите на певеца ще проследят пътя му в естрадата, завоя към оперната зала, бляскавите появи на вариететна сцена, авантюрите в киното и театъра, навлизането в езика на мюзикъла. А лекотата, с която усвоява чужди езици, е плюс при многобройните му гастроли по света. 
“Разбрах, че човек не трябва да се взема насериозно, защото е преходно явление на тази земя. Не е лесно, но има лековито хапче - смехът, шегата. Много помагат позитивните хора и приятелите. С тях се чувстваш истински жив и достатъчно силен да продължиш напред по пътя. А и музиката го прави по-лесен, по-хубав”, казва Орлин Горанов.

Пълен с енергия и с нестихващо любопитство, нетърпелив за нови творчески приключения, той не се спира, непрекъснато е в движение, “защото животът е, за да се изживява”, споделя той. 

Подготви Паулина БОЯНОВА