От днес до 1 март шофьорите са задължени се движат с включени къси светлини пред деня, припомнят от КАТ. До 9 ноември контролните органи ще обръщат внимание на водачите за отстраняване на техническите неизправности по осветителните системи, състоянието на гумите, изправността на устройствата за измиване на предното стъкло, без да налагат санкции. След това обаче за нарушителите ще има глоби.

От 10 до 19 ноември ще се извършва засилен контрол и ще се налагат санкции. Глобите за нарушителите ще са в размер от 50 до 150 лв.

Целта на операцията е да се намалят предпоставките за тежки пътни произшествия през есенно-зимния сезон, в който обикновено се увеличават злополуките с пешеходци.

От ноември катаджиите ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил и зимни гуми на колата си. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция. Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба. и отнемане на 6 точки от контролния талон. /БЛИЦ