От днес вече ще ядем щурци, а може и да не знаем. Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС.

Те са идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални.

Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. Техните любители в Европа също се увеличават, пише австрийският сайт „ое24”.

Официално домашните щурци могат да се използват в храната - замразени, сушени или на прах.

От четвъртък това ще се отнася и за ларвите на брашнен бръмбар.

Понастоящем има още осем заявления за разрешаване на насекоми като храна", казват от Европейската комисия.

Коментар за закона направи в социалната мрежа на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев. Постът му е придружен и от снимка на насекоми.

Ето какво пише той: 

"От 24 януари Европейската комисия официално ще разреши употребата на домашен щурец на прах в храната.

 Същият ще бъде използван за хляб, пица, бисквити, бира и други продукти."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук