Провалилият се тотално в битката срещу коронавируса и ваксинацията служебен министър Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19


Това става ясно от документ на Министерството на здравеопазването до Софийския градски прокурор.

Ето какво пише в него:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Министър на здравеопазването
Изх. № М
ДО
СОФИЙСКИ ГРАДСКИ ПРОКУРОР Г-ЖА ИЛИАНА КИРИЛОВА
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ГРАДСКИ ПРОКУРОР,

На 24 октомври тази година, г-н Бойко Методиев Борисов в изявление пред медии, разпространи следната информация: „Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност, до 30 септември им е срокът за годност."
Изявлението е от категорията фалшиви новини.

В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот.

Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш Министър председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването му, може да повлияе на решенията на много хора.

Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната.

Моля да извършите проверка на изнесените факти и обстоятелства и да предприемете предвидените от закона мерки.