Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се увеличават. Това заяви социалният министър Деница Сачева, цитирана от БНР.

„През последните години зачестява работата на консулите и на Държавната агенция за закрила на детето по отношение на сигнали, които получаваме от такива хора, най-вече от Норвегия, от Германия, имаме от Холандия, от Италия, включително имаше и от Хаити, Съединените американски щати“, разказа Сачева.

Тя подчерта, че трудно се синхронизират законодателствата в различните държави, свързани със семейството.

„Много пъти това, че се раждат деца без официална връзка, или пък това, че нашите сънародници не винаги спазват процедурите и правят така, че децата им да са български граждани, създава големи проблеми по-късно, когато те се обърнат към държавата с молба да получат защита“, допълни социалният министър.

По отношение на притесненията на противниците на новия Закон за социалните услуги в частта му за децата Сачева подчерта, че в българския модел на социална политика изобщо не може да се говори за трайно извеждане на малчуганите. 1800 от децата в риск са върнати в биологичните им семейства или в разширена семейна среда от най-близки роднини.

Под 1000 са изведените хлапета, но по техните случаи се работи. Министърът коментира и факта, че се иска ненамеса на държавата в семейните дела, но когато има случаи като тези в Кардам или Сотиря пък, хората питат къде е държавата.

„Социалната система в момента е много стигматизирана“, смята Сачева. От другата седмица тя ще направи срещи във всички регионални управления по социално подпомагане за да проследи проблемите, един от които е липсата на кадри.

Сачева обяви, че очаква правителството да приеме обещаната Национална програма за личните асистенти също идната седмица. За нея са осигурени 16 млн. лева, с които около 4800 души ще получат до 4 часа асистирана помощ.

Министърът коментира и въпроса за контрола на болничните. По думите й не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни боледуване, но ще се засили контролът.

Тя каза, че сама е проверила броя на болничните в нейното ведомство. Оказало се, че само четирима от служителите са ползвали отпуск по болест основателно, и призова ръководителите на държавните и общинските администрации да направят свой анализ.

Според социалния министър мерките за връщането на българите от чужбина, макар и с малки стъпки, ще имат резултат. Платформата по тази програма ще стартира на 1 април. „Всяка година и досега имаме кариерни форуми в държавите, в които има най-голяма концентрация на българи и на млади хора, които учат там като студенти. 

Интересът към форумите е много голям“, уточни Сачева. Първият от тазгодишните форуми бил във Виена, след това ще има още един пак там и още два в Германия.

Тя подчерта, че в качеството си на зам.-министър на образованието, преди да стане социален министър, е проследила броя на отпусканите документи от училищата за деца, които се местят да живеят в чужбина. „За миналата година те са 3500, а за предходната 2018 г. бяха 5000 и това е тенденция“, посочи Деница Сачева.