Бившият игумен на Гложенския манастир Панкратий иска публично прошка за деянията си. В момента йеромонахът е единственият обвиняем за двата пожара във вековната обител на 3 август т.г. Той бе наказан първоначално с "домашен арест" в Правешкия манастир, по-късно тетевенската прокуратура му наложи по-леката мярка "подписка" с мотив, че няма опасност да извърши ново престъпление или да се укрие.
"Господ да ви съхрани и спаси! На колене моля прошка. Прощавам всичко на всички, моля ви простете ми!", изповядва днес черноризецът.
Той призовава всички, които истински желаят добруването на Гложенския манастир, да прекратят с клеветите както по негов адрес, така и по адрес на Нектарий, който в момента отговаря за църковната деятелност в калугерското обиталище.
"С коментарите за мен и Нектарий съблазнявате неукрепналите във вярата. Има църковен и светски съд, както и разследващи журналисти, обърнете се към тях, ако истински желаете истината да победи и да има истински духовник в манастира!", настоява още Панкратий.
От районната прокуратура в Тетевен огласиха, че експерти от Националния исторически музей са повикани да помагат в разследването по двата палежа в Гложенската обител. Спецовете изготвят експертиза на засегнати от пламъците предмети от 18 век.
Гергана Димитрова, БЛИЦ