Перперикон може да бъде даден на концесия. Непроучените археологически обекти отпаднаха от забраната за отдаване на частници. Това е една от промените, направени от работната група по закона за културното наследство. Те бяха обявени от шефката на културната комисия Нина Чилова, пише в. “24 часа”.
Ветото за концесия няма да важи и за недвижими културни ценности национално богатство. Министърът и НИПК ще имат едногодишен срок, за да актуализират настоящия списък на такива ценности и да решат кои от тях могат да влязат частници.

Предвижда се отнемане на сгради, които са с културна стойност, ако собствениците им не ги стопанисват добре. Ако тези сгради не се поддържат от собственика, то държавата или общината може да се реставрират и консервират, като след това впишат законова ипотека за дадената от тях сума, обясни Чилова.

После тази сграда може да бъде пусната на търг, а собственикът ако иска да си я запази - да участва в него и да си я откупи, включи се и зам.-шефът на НДСВ Огнян Герджиков. Тази процедура е действала досега по Закона за устройството на територията, а сега се разписва и за културните ценности. /БЛИЦ