Премиерът Кирил Петков написа обширен пост по повод блокирания нашия кораб в Мариупол. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил.

Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са.

Пристанищата са минирани.

Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт. Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина. Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място.

Корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане. Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно.

Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна.

Всичко друго е грозен ПР.
Припомняме, че по-рано днес жени на моряци от кораба „Царевна“, който вече месец е в украински води обявиха, че мъжете им бедстват и настояха за незабавната им евакуация. Това стана на пресконференция заедно с представители на партия „Възраждане“.

Съпругите споделиха, че в последните дни военните действия са зачестили, имало и щети по плавателния съд. Една от тях сподели, че мъжът ѝ се обажда сутрин към 9.

Не се свързва с нея, когато има бомбардировки. Тя коментира, че тази сутрин не се чувала с него.
Представителите на „Възраждане“ и лидерът Костадин Костадинов обявиха, че следващата седмица ще попитат министъра на отбраната какво ще стане с българските моряци.