Случаят с Будимир Куйович показва сериозен проблем с правилата в затворите и възможностите, които осъдените получават за трудолюбието си. Това каза лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Трогнах се от изявлението на директора на Централния софийски затвор Десислав Трайков. Той е Архимед на затворническия труд.

Пресметнал е, че Будимир Куйович има 2500 изработени дни. Това означава, че за 10-те години, които е излежал, е ползвал около 1500 почивни. Освен това, Трайков има невероятно усещане за доброта.

Той казва: „Куйович многократно е награждаван за трудовата си дейност", коментира Петков във връзка с намаляването на присъдата на Будимир Куйович заради добро поведение.

Петков определи начина на говорене на Трайков за Куйович като "грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата".

Той изрази мнение, че премиерът би трябвало да уволни Трайков още днес.

Петков настоява за разсекретяване на делото във Варна, на доклада на ДАНС, изготвен по онова време, както и на предоставените от МВР доказателства по случая "Куйович".

"Разсекретят ли се тези неща, ще се знае серия дълбоко вредни практики в МВР, които ние срязахме. Хората, които работиха добре по този случай, впоследствие бяха отстранени от ведомството", заяви Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!