"Ще се проверят магистрати и всички лица, които са съпричастни към нашия закон. Няма да подминем никого", коментира шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев в отговор на въпроса за покупката на евтин апартамент на жената на шефа на ВКС Лозан Панов, отново от фирма "Артекс". "От вас научавам", уточни той за новината и допълни, че без проверка на фактологията няма как да коментира повече.

"Притеснителното е, че виждаме, че проверката, която прокуратурата ни възложи за всички продадени евтино апартаменти от "Артекс", явно ще бъде за по-широк кръг лица. В момента тя е за четири лица", допълни Георгиев, цитиран от Канал 3.

Към момента в обхвата на проверката ще бъдат сделките от 2016 г. насам, но о трябва, комисията ще се върне и по-назад във времето.

А забъркването в скандала с апартаментите и на неговото име Георгиев си обяснява с това, че комисията работи и запорира имущество, а това не е удобно на някого. Той отрече изобщо да има апартамент в кв. "Изток", камо ли на фирма "Артекс". "Никога не съм имал, не мога и да си позволя, защото имам дългосрочен кредит за това, които съм закупил. "Нито съм купувал от Артекс. Като най-нормален човек съм си купил жилище. Не познавам никой от "Артекс", купил съм го от частно лице, то няма как да ми даде преференциални цени, публикуваната цена е реална", коментира Георгиев.


"Но очевидно атаките започнаха, те са силни, защото комисията работи и това явно не е удобно на някого. Но ще продължим, и то прозрачно. Атаките са от засегнати лица - има над 3 милиарда причини - за над тази сумо имаме запорирано имущество. Отделно има задържани в акции. Явно не е удобно на някого", заключи той. Георгиев потвърди отново, че КПКОНПИ проверява изнесените случаи на хора от властта, закупили апартаменти от "Артекс" на изгодни цени.

"Очевидно около тази фирма има съмнителни сигнали, дали ще се докажат, ще кажа, като приключим. Но явно има нещо притеснително. И дори да не бях председател на комисията, би ми било интересно да разбера има ли връзка на някакви компании с лобистки интереси и да стигна до дъното на нещата.