„Инцидентите в планината са като катастрофите – никога не ги очакваме“, каза планинският спасител Дамян Чолпанов, който участва в спасителна акция в Стара планина в неделя.

Четирима туристи, попаднали в улей в труднодостъпния район Северен Джендем бяха спасени след 8-часова акция. Двама от пострадалите бяха свалени с носилки. Чолпанов е първият се отзовал се спасител – бил на точното място по случайност.

„Бях очевидец на ситуацията. Видях един човек, който маха, момиче, тя беше в паника. Каза, че били трима приятели, единият паднал и вторият тръгнал да го търси“, разказа Чолпанов.

Подаден е сигнал на 112 и до ПСС, а Чолпанов обезопасил момичето и започнал да я сваля към по-безопасна част на пътеката.
„Ходейки надолу две момчета, които бяха зад мен по едно време просто изчезнаха от поглед“, разказа Чолпанов.

Планинският спасител се връща и намира и двете двойки туристи. „Бях абсолютно сам, отне ми около два часа, докато дойдат останалите спасители“, каза той.

По думите му подобни инциденти могат да се случат и на подготвени планинари, но липсва планинарска култура. Според Чолпанов е от значение липсата на физическо възпитание в училище, което би ни помогнало в такава ситуация, както и че туристите си представят, че са в компютърна игра, когато са в планината.