Само лекари имат разрешение да извършват процедури с  ботокс и филъри по закон. Това заяви в предаването „Здравей, България” пластичният и естетичен хирург д-р Ильо Стоянов.


Моли не миеше лицето си цяла година и се случи нещо шокиращо СНИМКИ

„Законът не разрешава на медицински сестри, среден медицински персонал и козметици да правят процедури с т.нар. медикъл дивайс, т.е. нещо, което влиза в тялото на човека. И трябва да има наказание за хората, които продават тези продукти и за тези, които ги използват”, каза още д-р Стоянов.

Той допълни, че последствията, които може да има след такива неразумни решения, като това да се довериш за подобна интервенция на козметик или друго лице,  са много сериозни.

Дерматолог обясни защо безпричинният сърбеж на кожата е опасен

„Но пациентите някакси не искат да го допуснат до главите. Ботоксът е едно оръжие. Той е използван през Първата световна война като бойно отровен газ. Може да се стигне до некроза (почерняване на тъканта). Некроза може да стане и от дълбоко инжектиране на ботокс и филър”, обясни пластичният хирург.

„Проблемът не е, че някой е инжектирал ботокси и филър някъде, въпросът е кой им е дал продуктите, които те инжектират. Има имитатори на продукти, включително и на такива в естетичната и пластична хирургия”, коментира още той.