Започнаха спешни мерки срещу мръсния въздух в София. КАТ и общината извършват масирани проверки на автомобилите с дизелово гориво. Колите без катализатори ще бъдат спирани от движение, а шофьорите глобявани със 100 лева, предупреждават от Пътна полиция.
Така столицата ни се нарежда редом до големи европейски градове, които също се заканиха, че ще спират от движение дизеловите коли, които прекалено замърсяват въздуха.

Проблем с въздуха в София има – от началото на годината имаше дни, в които праховите частици достигаха до 7 пъти над нормата.

От общината също така планират да пускат безплатен градски транспорт в дните с голямо замърсяване. Ще има и нови мобилни лаборатории, които да следят в реално време качеството на въздуха.

При проверката, на автомобилите ще се поставя специален уред за измерване на вредните емисии и дали отговарят на нормите.

„За всеки един автомобил са в табличен вид, като зависят от марката, модела и годината на производство”, обясни Николай Крушарски от Отдел „Пътна полиция” в СДВР, цитиран от Нова тв. По думите му проверките ще продължат до 17 февруари и ще се провеждат ежедневно сутрин и след обяд.

Автомобилите са един от основните замърсители на въздуха, но на второ място е отоплението с твърдо гориво, затова и много от мерките са в тази посока.

„Предвидили сме засилени проверки, те вече текат в крайните квартали, за да видим какво се гори като твърдо гориво”, каза Йоана Христова, зам.-кмет по екологията на София.

Също така ще се контролира замърсяването от строителните обекти, ще се развива и веломрежата, проектират се и зони в центъра, където максимално допустимата скорост на автомобилите ще е 30 км/час.