Кактусите са от семейство многогодишни цъфтящи растения. Те се отличават с различни стъбла и много разнообразни форми, които са различни в зависимост от вида и модифицираните листа-бодли. Родината на кактусите е Америка и в Европа те са били донесени едва през XVI век.

Всички знаем, че кактусът е непретенциозно растение, за което може да се грижи дори и мързелив стопанин. В действителност, в студения сезон, кактусът може да се полива веднъж на всеки две седмици, но през лятото на растението е необходимо да се осигури често поливане. Топящите се сняг или дъждовна вода са напълно подходящи за това. Препоръчва се кактусът да стои или на балкона или на перваза на прозореца.

И това е интересно - Маслото от Опунция – страхотно за кожата - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Повечето любители на кактуси често го поставят на бюрото си, в непосредствена близост до монитора на компютъра или телевизионния екран. И учените отдавна са намерили обяснение. Те вярват, че кактус блокират вредните електромагнитни импулси, идващи от различни техники и намаляват отрицателното им въздействие върху човек.

Въпреки това, тези бодливи растения са използвани от нашите предци далеч преди появата на компютрите. От древни времена, кактусът се използва за терапевтични цели и в хранително-вкусовата промишленост, както и се използва по време на религиозни ритуали. Сега кактусите масово се развъждат и се продават в някои региони на света.

Но това не е изчерпателен списък, тук са само някои от лечебните свойства на кактуса, от които можете да се възползвате!
•Кактусът се състои от алкалоиди, които предизвикват мощното му антибактериално действие.
•Кактусите се противопоставят на развитието и растежа на патогенни бактерии и гъбички.
•Кактусът сок се използва за лечение на ревматизъм.
•Когато имаме фрактури, се правят компреси със сок от кактус.
•Водни и алкохолни тинктури кактусът се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания.
•Кактусът премахва болки в стомаха, регулира обмяната на веществата и укрепва имунната система.
•Кактусът също има диуретично свойство и елиминира махмурлук, облекчава главоболие, стимулира бързото зарастване на рани.
•Също така е важно да се знае, как да се прилага при различни заболявания:

За кашлица, настинки и туберкулоза
За такова лекарство трябва да се смесят 1 чаена лъжичка сок от кактус и сок от бяла ружа, добавете една супена лъжица мед. Вземайте лечебна отвара по 1 чаена лъжичка три пъти на ден.

За хроничен бронхит
Смесете две супени лъжици смачкан кактус с един литър мляко, да престои 12 часа и се пие по половин чаша 3 пъти на ден.
  
За лечение на гнойни рани
Смесете сок кактус и сок от хрян в съотношение 2: 1, вземете марля и я натопете с тази смес. Превръзката трябва да се налага върху раната и да се сменя на всеки 3 часа.

За лечение на стомаха
Смелете кактуса, сложете 3 супени лъжици в термос, добавете мандаринена кора, добавете 0,5 литра топло мляко, оставете 14 часа. Прецедената течност се пие по половин чаша 3 пъти на ден преди хранене.
  
При болки в ставите, ишиас
Отстранете тръните, отрежете парче кактус и търкайте пулпата по възпалените места, а след това увийте засегнатата област и си осигурете   няколко часа почивка.

Това е прекрасно лечебно растение! Надяваме се, че сте харесали нашите съвети и от този момент кактусът няма да е просто цвете в саксия , което съществува  на перваза на прозореца. Споделете тази статия с приятелите си, ако искате, така че те също да са здрави.