Украинските бежанци ще в отделни вагони при преместването им от хотелите по Черноморието, подготвят се и допълнителни влакове, ако се наложи. Това стана ясно от брифинг на отговорните институции, ангажирани в преместването на бягащите от войната в бази в страната.

Някои хотелиери са изявили желание бежанци да останат при тях и са се включили в специалната програма за подпомагане. Бежанците ще се съпровождат със специални служители на МВР и автобуси до гарите, където ще се качват на влакове, а после отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване, каза Атанас Михов - директор на ОДМВР-Варна.

Процесът започва в неделя и ще продължи до 1 юни. Общо 7000 души от област Варна са останали за преместване. Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, каза областният управител Благомир Коцев. 

Все още обаче има бази, които не са готови да приемат бягащите от войната, обясни председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Тя добави, че те ще бъдат санкционирани, ако до 24 часа не изпълнят изискванията. До момента у нас са влезли 300 000 бежанци, добави Тошева.

Малко над 500 са хотелите, заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден след 31 май. Става въпрос не само за обектите на морето, а в цялата страна, допълни Тошева. 

7 000 души ще бъдат преместени в други градове. Процедурата предвижда с автобуси те да бъдат докарани до жп гарата във Варна и от там да бъдат транспортирани до местата във вътрешността на страната, до които искат да стигнат.

В Бургас украинските бежанци са около 10 000.  Агенцията по бежанците твърди, че във Варна има 260 000 души. Мариана Тошева каза, че над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни и 7% са инвалиди.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват недоволство от базите, в които са настанени. 

В колцентровете до момента са постъпили сигнали, че задължително трябва да има месо в менюто и сешоар в стаите.