Хиляди привърженици на ГЕРБ и правителстовото излязоха днес в центъра на София. Събитието се явява като контрапротест на вчерашната демонстрация пред президентството. Дошлите да подкрепят премиера и правителството са в пъти повече от другите.


Скандират: "Борисов, Борисов!"

Те се държат и доста по-възпитано, от привържениците на Агнешките главички, ДА България и президента Радев. 

Днес хората казаха "Не" на опита на държавния глава Румен Радев да раздели нацията. Когато вчера той слезе при протестиращите, заяви, че трябва да се борят срещу мутрите. От ГЕРБ реагираха остро, че това е неуважение към 1 милион души, подкрепили правителството на Бойко Борисов.

Борисов с извънреден брифинг в МС в 20 часа

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че правителството е легитимно избрано. 

"Той призовава на бунт, към гражданско неподчинение. Нима изборите не бяха честни, когато го избраха него?! Той иска служебно правителството, за да оттегли кандидатурата на България от ERM II", коментира тя.  

"Искам да припомня на президента - как един път казва, че се справяме добре, а после - друго. Превърна президентството във фирма за лобизъм", заяви още Караянчева.

Тя подчерта, че никой няма право да нарича избирателите на ГЕРБ мутри, защото това е правителство, което работи с ясни решения. Караянчева напомни, че в момента се борим не само със здравна криза, но и с икономическа. Изброи и някои от важните решения, сред които увеличаване на доходите, на учителските заплати и пенсиите.

Социалният министър Деница Сачева изброи всички решения, направени в положителна посока за хората. "Мутри ли сме? Имаме ли причина да се срамуваме от всичко, което направихме?", попита реторично тя.

Деница Сачева подчерта, че дори и по време на кризата, институциите са успели да овладеят ситуацията, особено в домовете за стари хора, където е имало заболели от коронавирус. 

След нея пред привържениците говори и депутатът Тома Биков. "Къде да отидат над 1 милион души, които имат право на мнение? Ние трябва да запазим спокойствие, не сме дошли да мразим други", каза той.

И изтъкна, че протестиращите пред президентството са подведени. "Няма да му позволим на Божков да си върне България" 

Румен Радев излъга, че не може да влияе на действията на НСО, това каза депутатът на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Оставка" на Румен Радев", извика тя пред събралите се привърженици на ГЕРБ. 

По думите й целта на президента е България да завие към Евразия, но това няма да стане.

Колегата й Красимир Вълчев пък бе категоричен: "Призовавам всички да се обединим. Когато и да има избори, ние сме готови. Този път ще ги съсипем. Победа!"СНИМКИ: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ