Полуразложени кучета плуват по Струма и разнасят зарази. Оглозгани до кокъл скелети се носят по течението, разръфани и разкъсани на части трупове пълнят водохващаща канавка в Перник недалеч от белодробната болница, съобщава Стандарт, бг.
В бетоновата шахта по сигнал на бивш служител на изолатора за кучета в Перник, природозащитниците открили нелегална животинска гробница. От шахтата през две бетонови тръби водосбора се излива в рекичка, която отнася животинските остатъци в Струма.
Представители на сдружение "Дай лапа" в присъствието на нотариуса Николай Златанов и ветеринарния лекар Божидар Асенов са съставили констативен протокол, придружен със снимков материал и са заснели видео. Материалите са предадени на Районна прокуратура, сигнали са изпратени до МОСВ, Община Перник и други ангажирани с проблема институции, съобщи председателката на сдружението Антоанета Ваташка.
Подозренията на екоорганизацията са, че вместо да се кастрират, както предвижда договора между общината и фирмата, стопанисваща изолатора ЕТ "Райс 97", повечето от бездомните кучета се избиват, а труповете им в сиви и черни найлонови чували се изхвърлят в ямата.
Това е изключено. Самата аз останах ужасена, но ако някой избива животните и ги изхвърля безразборно, това не сме ние. Ако имаме трупове ги изпращаме в екарисажа в Шумен и за това разполагаме с документи, твърди лекарката, която кастрира животните Ирена Цанова.
Всяка вечер носим храна на животните в изолатора. На следващата сутрин повечето от кучетата ги няма, а обясненията на лекарката са, че ги кастрира нощем- след като си отидем и ги връща на улицата сутрин преди да отидем, разказват екозащитниците. Те са притеснени, че договорът на фирмата ще бъде удължен. Ще има конкурс, да спечели най-добрия, коментира опасенията д-р Цанова. /БЛИЦ