27-ти ден протести и блокади. Три кръстовища в София остават затворени. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, на площад „Независимост” и на Ректората. Заради блокирания център, задръствания тази сутрин имаше по повечето основни артерии в града.


Палатков лагер вече има и във Варна, в пространството пред общината. Остава барикадата и в Старозагорско.

В столицата и тази вечер недоволните се готвят за превърналото се в традиционно шествие от Министерския съвет до „Орлов мост".

Пред Софийския университет вече трето денонощие стои и бусът на майките на деца с увреждания от Системата ни убива. „Той не е спрян да напусне кръстовището. Не е допуснат до „Орлов мост”. Бусът може да тръгне в каквато иска посока”, заяви комисар Тони Тодоров - зам.-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

Единствените места, през които бусът не може да премине, са блокираните кръстовища, твърдят от полицията. Между палатките се допускат само линейки. 

По данни на столичната полиция най-малоброен е бил лагерът в района на „Триъгълника на властта”. Там в нощта срещу вторник са нощували шестима души. Заради вербална агресия към тях, рано сутринта днес се стигнало до арест.„В ранните часове днес имаме задържано лице от женски пол, употребило видимо алкохол. Лицето не е изпълнило полицейско разпореждане в района на Президентството”, посочи комисар Тони Тодоров.

На палатка в „Триъгълника на властта” в последните дни живее и Владимир Генов. Той е обявил гладна стачка, не пиел и вода. „Започнах около 10 часа на 31-ви, в петък. Ще бъда докато мога да продължавам физически.

Организаторите казаха, че поне искат да започна да пия вода. Казах им че няма да стане. Или оставка, или аз няма да прекратя”, каза той, цитиран от Нова тв.

Организаторите от така нареченото „Отровно трио” си поставиха цел всеки ден протестът да ескалира.

Снощи, шествието на протестиращите мина през централните улици и булеварди до сградата на Европейската комисия в столицата. Последва шествие до палатковите лагери на Ректората и „Орлов мост”.  

Първо денонощие на блокада с палатков лагер и във Варна. Затворено е пространството пред общината.

Недоволните от управлението тази вечер отново се събират на протест при палатките.  Въпреки че полицията пренасочи движението, блокадата затрудни трафика в централната част на града.

Снощи, по време на протеста пред общината, част от хората разпънаха палатките си в центъра на кръстовището пред общината.

Палатковият лагер остана през цялата нощ, а на сутринта стана повод за задръствания в час пик.

Протестиращите са категорични - остават в лагера си на кръстовището докато не бъдат изпълнени исканията им.

От полицията отчитат, че последните 24 часа протест във Варна са протекли спокойно. 

В Старозагорско протестиращи остават вече пети ден на подстъпите към магистрала „Тракия“. Те се опитват да стигнат до аутобана от петък вечерта, но полицията ги спря.

В отворено писмо до институциите, протестиращите настояха кметът на Стара Загора Живко Тодоров да използва правомощията си и да поиска оттеглянето на органите на реда, които не пропускат преминаване през блокадата.

Те искат да преминат с колите си през републиканския път и през магистралата, без да я блокират.

Основните им искания са за оставка на кабинета, главния прокурор и предсрочни избори.

Тази вечер протестиращите планират да направят конферентна връзка с други горещи точки в страната, където са изградени палаткови лагери.Снимки/Видео: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ