Черната кутия на разбилия се МиГ-29  е локализирана днес в 10:20 ч. сутринта от военния кораб минния ловец "Цибър".

С помощта на телеуправляем робот са успели да извадят черната кутия. Намерена е на 70 метра дълбочина. Няма обявени точни координати и Военна прокуратура не желае да покаже самата кутия. Според командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, обществеността трябва да е осведомена.

„Без специалното оборудване и умения тази операция щеше да продължи много по-дълго. Дълбочина 70 м с други способи е много трудно да се намери каквото и да е. Искам да напомня, че първоначалният район на операцията за издирване на останките беше с площ 80 кв. км. В хода бяха събирани допълнителни сведения.

Бяхме прекъсвани два пъти от неподходящи хидрометеорологични условия за проучванията и изследването на морското дъно. В крайна сметка районът беше локализиран до по-малки размери – около 2 на 2 мили“, коментира контраадмирал Михайлов.

 „Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява в сладка вода, така че да се запазят нейните данни, ако е нарушена нейната херметичност. Оттук нататък специалистите от звеното за разследване разполагат с необходимата апаратура, опит и познания и ще анализират цялата информация, която се съхранява в кутията.

Надяваме се информацията да може да бъде извлечена и да де повече яснота за причините за инцидента и за последните секунди на летеца“, допълни той.Както се вижда във видеото, минният ловец е докарал кутията до брега и тя ще бъде транспортирана на Летище Варна, а оттам военен самолет ще я закара в авиобазата Граф Игнатиево, където специалисти ще се опитат да извлекат информация от нея.Командирът на минен ловец „Цибър“ капитан Мирослав Добрев обясни, че самата кутия е намерена цяла и е била свързана с други отломки на самолета. Не може да се ангажира дали е в техническа изправност и дали морската вода не е успяла да влезе и да я разхерметизира. Обсегът, върху който са работили по време на издирването на черната кутия, е бил 80 квадратни километра. След като са били наясно къде е станала катастрофата, са съкратили площта на разследване на 2 мили.

Около един час е протекла цялата операция по изваждането. 

„През нощта извършихме преход до района на падналия самолет МиГ-29, където бяха открити неговите останки. Извършихме подготовка и повторно обследване на района“, каза той.

По думите му в 7 и 45 часа била завършена подготовката и района бил обследван със сонар. В 10 и 20 часа черната кутия била открита.

Към 10 и 40 часа черната кутия е била на борда на „Цибър“. Снимки/Видео: Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ