Двата епидемични взрива в предприятия в Бургас са под контрол. Това каза на брифинг днес д-р Живка Киселкова – зам.-директор на РЗИ-Бургас, съобщава "Флагман". 

Тя изнесе подробности за това какво се случва в двата цеха, в които има регистриран бум на COVID. 

Първият „взрив“ е в шивашки цех в сградата на „Тих труд“. Там работят 21 шивачки с увреден слух. Първият случай на заболяването там е регистриран на 1 септември. Следващите 3 случая са излезли положителни на 14 септември. 

„Предприети са всички дейности по контрол на този бум на коронавируса. Цехът е затворен, служителките са под карантина, а в момента текат дезинфекционни дейности. В срокът, в който служителките ще са у дома си, ще проследим дали някоя от тях няма да заболее. Всички болни са в добро общо състояние и няма нито един хоспитализиран“, разкри д-р Киселкова.

Другият епидемичен „взрив“ е в кабелен завод, който се намира в покрайнините на Бургас. Не се уточнява дали става въпрос за „Елкабел“. Там първият случай е бил регистриран на 1 септември, но въпросният служител не е бил на работа от 27 август. 

„Следващите констатирани случаи са от 7 септември – двама човека, които са работещи в завода. Също така обаче има отстояние от последния им работен ден и регистрирането на случите и съответно появата на симптоматика. После на 13 септември са вписани в нашата система още един случай, който е бил до последно на работното си място.

Чак след края на работния ден е направил тест, който е бил положителен. Ден по-късно сме регистрирали още един“, разкри зам.-директорът на РЗИ-Бургас. Контактните лица на всички болни са отрицателни и съответно не са поставени под карантина.

Тя препоръча подобни места, където хората работят на затворено, да се проветрява редовно помещението и да се дезинфекцирата повърхностите, с които служителите имат досег. За по-сигурно дори Киселкова препоръча работодателите да сменят марката дезинфектант, „за да се избегне момента на резистентност, който може да се получи“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ