Най-тежката процесуална мярка за принуда "задържане под стража" определи днес Варненският окръжен съд спрямо Страхил Анг. Христов от с.Добротич, обвинен в това, че се опитал да убие сина си Манол. 57- годишният мъж се разследва затова, че в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември тази година, в с.Добротич, община Вълчи дол, Варненска област наранил с нож 20 годишния -Манол с две прободни рани в областта на гръдния кош и корема.
Битов скандал предшествал инцидента. По спешност и с опасност за живота младежът бил откаран от Бърза помощ Вълчи дол до Втора хирургия във Варна. Само бързата лекарска намеса спасила живота на Манол.
Днес Варненският окръжен съд мотивира постоянния арест с изключително високата степен на обществена опасност на престъплението, за което законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен без право на замяна. Макар и в начален етап, разследването е събрало гласни и други доказателства, които водят съдът до обоснован извод, че Страхил е автор на престъплението, за което се разследва. Нещо повече. Близо 10 дни мъжът се е укривал от органите на реда, въпреки, че днес отрече това обстоятелство. Христов вече е изтърпял една 15 -годишна присъда за убийство, което води съдът до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, той може да се укрие или да извърши друго престъпление.
След като определи, че най-законосъобразната мярка за принуда в настоящия момент е задържане под стража, ВОС даде възможност на Страхил Христов да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 18 ноември, от 11,00 часа. /БЛИЦ