​Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с българския състезател по сумо Калоян Махлянов - Котоошу.


"Сумото е императорски спорт, най-популярният в Япония, а както неведнъж съм казвал, Калоян Махлянов - Котоошу е посланик на страната ни и на Европейския съюз.

Гордеем се, че има хора като него, които прославят държавата ни. С българския сумист обсъдихме треньорската му дейност, развитието на спорта у нас, както и проекти, които биха го популяризирали.

Котоошу е първият европеец, спечелил "Купата на императора", а в момента се занимава с развитието на собствената си школа „Наруто бея“ в Япония.

Той е у нас по повод честванията на 60 години от предлагането и разпространението на българското кисело мляко в Страната на изгряващото слънце", каза премиерът.
 

Котоошу бе първият българин, приет през 2002 г. за подготовка в професионална сумо школа в Токио. Дълго време той се състезава в елитната дивизия на професионалното сумо „Макуучи”, а през януари 2006 г. получава ранг „Озеки“. Печели „Купата на императора” и става първият европеец, завоювал този трофей.

В момента най-известният български сумо боец се занимава с развитието на собствената си школа „Наруто бея“ в Япония. Котоошу разказа пред премиера Борисов, че се е посветил на треньорската дейност.

Калоян Махлянов - Котоошу пристигна у нас по повод честванията на 60 години от предлагането и разпространението на българското кисело мляко в Страната на изгряващото слънце. В последните десетилетия то заема впечатляващия дял от 20 % от пазара в Япония, като неговата популярност превъзхожда редица световноизвестни марки.

В рамките на срещата премиерът Борисов и Котоошу обсъдиха още развитието на спорта сумо у нас, проекти, които биха го популяризирали, и активности в тази посока.