В корема на кучета кюрдски наркотрафиканти пренасят хероин през България за Западна Европа. Трафикът минава през град в Южна България, където на кучетата са издавани родни паспорти. Така с новите тескерета животните не будели подозрение при транспортирането си в държави от Евросъюза, пише в. “Телеграф”.
Кучетата идвали от един от най-големите приюти в Турция. Събирали се от улиците на Истанбул и им се правела елементарна медицинска интервенция, не по-сложна от кастрирането. Дрогата се “обличала” първо във восък, след което се слагала в пръст от хирургическа ръкавица. Т. нар. Капсула се поставяла в коремната кухина. В едно куче може да се побере от 0,5 до 1 кг дрога в зависимост от големината му, твърдят запознати. Трафикантите никога не рискували да слагат хероина в дебелото черво, тъй като отделянето при кучетата е много интензивно. Вече с имплантираната дрога те поемали винаги по тъмно към България. Пътували с микробуси, а на границата ги посрещал винаги един и същи служител. Целта била животните да не минават през задължителния рентген, който веднага отчита всички външни тела в организма. Обикновено в курсовете участвали по трима човека, като всеки водел средно по 5 помияра. На месец се правели по 4-5 курса. Антимафиоти изчислиха, че печалбата на трафикантите на месец само при тази схема е не по-малко от 800 000 лева.
Вече у нас, кучетата се настанявали за кратко в приют в пограничен град. Целта на почивката била да се издадат родни паспорти и да се сложи чип на всяко животно. От България вече те поемали по два маршрута - към Румъния и оттам за Западна Европа или направо към страна от ЕС. /БЛИЦ