Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в предаването на Нова телевизия "На фокус", в което заедно с д-р Александър Симидчиев дебатираха върху нуждата от ваксинация срещу Covid-19.

Тогава Мангъров заяви, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“Проверката на прокуратурата следва да установи дали има данни за извършено престъпление, каквото е всяването на паника с фалшива информация, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от "Сега".

Българският лекарски съюз също реагира остро и определи изказванията на доц. Мангъров като "откровени лъжи". "Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си „играе” със страховете и притесненията на хората", се казва в позицията на Лекарския съюз. По този повод съсловната организация сезира Столичната комисия по професионална етика.

От БЛС са категорични, че единствената достоверна информация по въпроса е тази на здравното министерство и лекарствената агенция. Според официалните данни няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу коронавируса и смъртен изход. 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана.

Здравната министърка със спешни обяснения заради думи на Мангъров

„В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: „Тези случаи не се съобщават.” Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява и информацията и е откровена конспирация. С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия", се казва в позицията. 

В същото време справка в сайта на Народното събрание показва, че Атанас Мангъров вече е регистриран като сътрудник на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева. Макар че беше кандидат за депутат на АБВ на парламентарните избори през 2021, през последните месеци Мангъров е защитник на тезите на "Възраждане" и дори участва в организирания от партията протест на 12 януари.