Хората доста се объркаха, защото така или иначе всеки ден идва информация, тя надгражда предишната, но в някои случаи е противоречива. Това, което със сигурност знаем, че има някаква предполагаема връзка между ваксината на „АстраЗенека“ от една страна и подобни тромботични събития, да ги наречем нежелани проблеми, свързани с кръвосъсирването, които са свързани с намаляване на тромбоцитите и кръвоизливите в някои случаи. Това са няколко случая на един милион.

На 20-ти април ЕМА съобщи, че подобни събития се наблюдават, макар и наистина много рядко, и при ваксината, която беше разработена от „Джонсън и Джонсън“, като към момента има описани 8 случая при повече от 7 милиона ваксинирани в САЩ.

Всички те са при хора предимно под 60 години, преобладаващото са жени. При „АстраЗенека“ събитията настъпват средно около 2 седмици, между 5 и 16 дена, при „ Джонсън“ казаха, че това се случва до третата седмица, каза пред bgonair.bg проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Относно вземането на лекарства за разреждане на кръвта при ваксинирането, проф. Александрова смята, че „това е един много деликатен въпрос, който със сигурност медицинските специалисти много сериозно обсъждат в момента. Истината е, че за да може да се направи такова нещо в момента трябва със сигурност да имаме много повече информация за механизмите, които задвижват тези процеси, за рисковите фактори, които биха могли да ги провокират“.

Според вирусолога, „към момента не са много добре изяснени тези рискови фактори и даже в едно от съобщенията на ЕМА от малко по-рано този месец беше показана категорична връзка между тези събития от една страна и профила на хората, които ги получават, като възраст, пол, някакви предишни заболявания, не е категорично установена, така че на този етап поне има още какво да научим.

Относно поставянето на векторните ваксини, проф. Александрова заяви, че в много държави, включително и у нас, по принцип ограничиха предлагането само до хора, които са над 60 години.

Това е една допълнителна мярка за безопасност и аз мисля, че в момент, в който хората са така или иначе притеснени, всяка една стъпка, която може да ги успокои, е добре дошла. Това или иначе обаче това са едни наистина много редки събития, така че ЕМА е категорична, че съотношението спрямо ползите и риска категорично е, че имат много повече ползи.

В едно интервю специалист от Кеймбридж каза, че когато се определя връзката полза-риск, не винаги е толкова лесно. Знаем, че във Великобритания е ограничено, не се прилага при хора под 30 години и той каза, че рискът да речем при човек между 22 и 29 години да настъпи такова събитие 1-1,1% на сто хиляди.

В същото време рискът да се стигне до много тежко заболяване от Ковид, свързано с необходимост от болнично лечение, варира от 0,8 до 6,9 на сто хиляди.

Това, което хората трябва да знаят, е първо, че такъв тип събития могат да бъдат провокирани, тоест рискът от тях може да бъде повишен от редица фактори. В това число напредването на възрастта, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, съответно тютюнопушенето, приемането на хормонални препарати може по принцип да увеличи риска от тромботични събития от 2 до 6 пъти.

Те се взимат по различни поводи.

И за контрацепция може да бъдат, и при менопауза, или пък някакъв проблем, свързан с остеопороза.

Има различни фактори, които биха могли да повишат този риск, това е едното. И другото, което трябва със сигурност да повторим отново е, че тромбозата за съжаление не е нещо, което може само с ваксината да го свържем, това е събитие, което и самият вирус може да предизвика.

Четох едно изследване, че хората, които са на болнично лечение заради Ковид, над 5% е честотата на такива събития. За пореден път стигаме до тази точка, че ваксината в никакъв случай не е идеална, както и въобще няма такъв идеален медицински продукт, но вирусът е този, с който също не бива шега да си правим по никакъв начин.

Но във всички случаи тези проучвания трябва да продължат, така че рисковете да бъдат минимизирани във възможно най-висока степен.

Относно комбинирането на две ваксини, проф. Александрова заяви, че доста хора, които са си поставили първата игла от „АстраЗенека“, засега никой не се е отказал от втората. Наистина са много редки събитията, което не означава, че трябва да бъдат подценявани, защото могат да бъдат и животозастрашаващи, това е факт.