Самият факт, че предлагаме безспорен авторитет в българската медицина е ясно доказателство, че ще направим всичко, за да съставим правителство. За нас е важно България да има редовно правителство, защото то е гаранция за изход от всички кризи.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Думите му са по повод номинацията на топ неврохирургът от „Пирогов“ проф. Николай Габровски за министър-председател в евентуално правителство на ГЕРБ.

„Обмислихме всичко, но се спряхме върху проф. Николай Габровски. Той е много диалогичен, може да изслушва, както и да взима бързи решения в трудни ситуации. В кризи винаги точните решения са били давани от хирурзите“, подчерта той.

„Когато имаш Меси в отбора ти не ти трябва друга звезда. Той винаги може да вкара гол. Ако проф. Габровски бъде избран, много бързо ще се реши мигрантската криза“, заяви Ангелов по повод примера на Бойко Борисов, че той е като Меси във футбола за българската политика.

Проф. Костадин Ангелов поясни, че разговорите с политическите сили се водят прозрачно, пред очите на всички в НС.

„Проф. Габровски ще работи в екип с експерти. Те ще получават помощ от всички нас, ще имат достъп до нашия опит. Когато говорим за Бойко Борисов той е разпознаваемо лице, той е емблема. Няма врата на която да почука и да не му отворят. В момента България има нужда от консенсус, диалогичност и решаване на кризите. Нямаме нужда от замеряне с компромати и детинщини“, изтъкна бившият здравен министър.

На въпрос защо ГЕРБ търсят подкрепата на ПП, а в същото време призовават за разследване, проф. Ангелов заяви: „Ние намерихме в чекмедже българската енергетика подготвена за предоставяне на ишлеме. Разбрахме, че министър-председателят Кирил Петков не е възлагал на ДАНС проверка на компанията Джемкорп. Той е заключил папката в чекмедже. Не може при тези факти да не сезираме ДАНС“.

„Започваме да търсим отново разговори за излизане от кризите с политическите партии. Ние сме последователни в позициите си. Не можем да отстъпваме нито от еврозоната, нито от Шенген. За огромно наше съжаление, те стават все повече мит, отколкото реалност“, призна той.

„Когато отказваш да водиш разговори това е инфантилно, детско, незряло поведение. Нашите разговори са само публични, ще ги водим с ПП. При тях има много качествени хора, има такива и в другите политически сили. Не разбирам какво ни разделя с ДБ. Можем да намерим решението в този момент. Затова не заложихме на ярка политическа фигура, а на доказан професионалист, който да е обединяваща кандидатура. Правителство няма да има дълъг хоризонт на действие, а ясни и прагматични цели за България. Подкрепата за това правителство е много важна“, каза още проф. Костадин Ангелов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук